ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χοληστερίνη: Πόσο αυξάνεται στις γιορτές;

Χοληστερίνη: Πόσο αυξάνεται στις γιορτές;

Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπιστώνει αύξηση σε διψήφιο ποσοστό!

Όλοι κατά καιρούς σκεφτόμαστε και συζητάμε πόσο μπορεί να ανέβει η χοληστερίνη μας αυτές τις μέρες, που πηγαίνουμε από τραπέζι σε κάλεσμα και τούμπαλιν.

Τελικά, μπορεί να ανέβει πολύ!

Αυτό διαπίστωσαν οι επιστήμονες που Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της ίδιας πόλης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 25.800 άτομα ηλικίας 20 έως 100 ετών.

Όπως διαπίστωσαν και δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό για θέματα αθηροσκλήρωσης Atherosclerosis, τα επίπεδα της χοληστερίνης μόλις τελειώνουν οι γιορτές, είναι αυξημένα κατά 15% ως 20% σε σχέση με το καλοκαίρι.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος οι εξετάσεις αίματος να δείξουν αυξημένη την χοληστερίνη, τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL), είναι εξαπλάσιος μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Λάνγκστεντ, η εξήγηση είναι περίπου αυτονόητη: Όλα τα φαγητά και γλυκά που πρωταγωνιστούν στα τραπέζια των γιορτών είναι πλούσια σε λίπος, το οποίο είναι ο υπ' αριθμόν ένα «ένοχος» για την αύξηση της χοληστερίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Υψηλή χοληστερόλη: Γιατί είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες, πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος

LDL χοληστερόλη: Ποια λιπαρά τη ρίχνουν και ποια την ανεβάζουν