ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ως «Ημέρα θυσίας του διασώστη» καθιερώνεται η 14η Ιανουαρίου

Η 14η Ιανουαρίου καθιερώνεται ως ημέρας μνήμης για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος.

Ως «Ημέρα θυσίας του διασώστη» καθιερώνεται η 14η Ιανουαρίου

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η 14η Ιανουαρίου θα ονομαστεί «Ημέρα θυσίας του διασώστη», η ετήσια δηλαδή ημέρα μνήμης για τους νεκρούς του ΕΚΑΒ όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι έπεσαν σε ώρα υπηρεσίας. Θα τιμάται σε όλη την χώρα με διαδικασίες αποτίμησης της λειτουργίας του ΕΚΑΒ και του παρεχόμενου έργου του. Στόχος των διαδικασιών διαβούλευσης θα είναι η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης όσον αφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις.

Το ειδικό θέμα των ετησίων εκδηλώσεων θα καθορίζεται στην αρχή του έτους, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας «η μνήμη των νεκρών θα τιμάται με λιτές και αθόρυβες εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν την κοινή προσπάθεια αυτοβελτίωσης όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη λειτουργία της κρίσιμης αυτής υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών».

Για την εναρκτήρια σχετική εκδήλωση, ορίστηκε ως θέμα η αποτίμηση της ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στα επείγοντα περιστατικά του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ για το έτος 2020 το θέμα θα είναι η μελέτη των εργασιακών κινδύνων για τους εργαζομένους στο σύνολο των λειτουργιών του ΕΚΑΒ (κατάσταση οχημάτων, ειδικοί κίνδυνοι των ειδικών τμημάτων, συνθήκες υγιεινής, κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές κάθε είδους κ.ο.κ.).

Η πρώτη εκδήλωση μνήμης θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.