ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν.Παπαγεωργίου: Ξεκινά η προμήθεια ραδιοφαρμάκου, χάθηκαν τουλάχιστον 40 ραντεβού για PET

Η προμήθεια ραδιοφαρμάκου είχε διαποπεί για 4 μέρες, με διπλοβάρδιες θα καλυφθούν οι εξετάσεις που ακυρώθηκαν.

Ν.Παπαγεωργίου: Ξεκινά η προμήθεια ραδιοφαρμάκου, χάθηκαν τουλάχιστον 40 ραντεβού για PET

Μια βλάβη στα μηχανήματα της προμηθεύτριας εταιρείας διέκοψε την παραγωγή ραδιοφαρμάκου, με αποτέλεσμα από την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου η μονάδα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT) στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το νοσοκομείο, αύριο 11 Ιανουαρίου, ξεκινούν και πάλι οι παραδόσεις του φαρμάκου, οπότε οι προγραμματισμένες εξετάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν.

Ωστόσο, τις προηγούμενες μέρες αναβλήθηκαν τουλάχιστον 40 εξετάσεις και τώρα το προσωπικό της μονάδας σκέφτεται να δουλέψει «διπλοβάρδια» ώστε οι εξετάσεις να γίνουν τα επόμενα απογεύματα και να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι εξετάσεις αφορούν κατα πλειονότητα καρκινοπαθείς. «Για τους ογκολογικούς ασθενείς, η εν λόγω εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς σταδιοποιεί τον καρκίνο, ανιχνεύει πρώιμες μεταστάσεις και είναι απαραίτητη για την άμεση έναρξη ή τη συνέχιση της θεραπείας τους. Ο επαναπρογραμματισμός των ραντεβού είναι πολύ δύσκολος, γιατί η Μονάδα ήδη λειτουργεί οριακά», ανέφερε ο διευθυντής του Γ’ Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρική, καθηγητής Γεώργιος Άρσος.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προτείνει εδώ και χρόνια την κατασκευή ειδικής μονάδας για επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, ώστε να εξασφαλιστεί αυτονομία με μικρότερο κόστος. Μάλιστα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εντάξει στο πρόγραμμα δωρεών και την προμήθεια του μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου.

Η Μονάδα PET/CT συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας και το 2018 πραγματοποίησε 2.080 εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς ραδιοφάρμακο το PET του Παπαγεωργίου - αναβάλλονται δεκάδες εξετάσεις