ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οστεοαρθρίτιδα: ανακαλύφθηκαν 52 «ένοχα» γονίδια

Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Οστεοαρθρίτιδα: ανακαλύφθηκαν 52 «ένοχα» γονίδια

Ερευνητές από το Κέντρο Helmholtz του Μονάχου - με επικεφαλής την Ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς, Ελευθερία Ζεγγίνη - ανακάλυψαν 52 νέα γονίδια και βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Η μελέτη - που δημοσιεύεται στο «Nature Genetics» - χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σχετικά με το γενετικό υπόβαθρο της οστεοαρθρίτιδας, αφού ανέλυσε το πλήρες γονιδίωμα 77.052 ασθενών με οστεοαρθρίτιδα και 378.169 υγιών ανθρώπων.

«Βρήκαμε περισσότερες από 50 νέες γενετικές αλλαγές οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου με στόχο την ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν», δήλωσε η δρ Ζεγγίνη.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, ανάμεσα στα 52 γονίδια υπάρχουν δέκα στα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν κάποιες ήδη υπάρχουσε θεραπείες - είτε εγκεκριμένες, είτε σε στάδια κλινικής ανάπτυξης.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μυοσκελετική εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων, κυρίως του γόνατος και του ισχίου, η οποία ταλαιπωρεί πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ατόμων άνω των 70 ετών έχουν οστεοαρθρίτιδα, με χρόνιο πόνο και σοβαρούς περιορισμούς στην κίνηση.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αιτία της πάθησης, παρά μόνο φάρμακα που ανακουφίζουν από τον πόνο. Ως ύστατη λύση επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση για αντικατάσταση της άρθρωσης, η οποία όμως δεν έχει ένδειξη για όλους τους ασθενείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου / γόνατος: Γιατί αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο;