ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του ήπατος και εγκεφαλικά «απειλούν» τη Μαγνησία

Πολλαπλάσια τα περιστατικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Καρκίνος του ήπατος και εγκεφαλικά «απειλούν» τη Μαγνησία

Ανησυχητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η οποία δείχνει τριπλάσια ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του ήπατος στη Μαγνησία και 4πλασία περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάσθηκε στον Βόλο και όπως δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τα ευρήματα δεν αποτυπώνουν τις αιτίες που προκαλούν αυτή τη νοσηρότητα, αλλά καταγράφουν τις διαφορές συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.

Κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση νέας μελέτης, ώστε να αναζητηθούν και οι αιτίες.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η παρατήρηση του καθηγητή ότι στη Μαγνησία καταγράφεται υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με άλλες περιοχές, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με τους αυξημένους δείκτες νοσηρότητας από καρκίνο του ήπατος.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ, το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας.

Η έρευνα έδειξε ότι ο καρκίνος του ήπατος «χτυπά» περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, Κάρλα, Μακρινίτσα, Πορταριά και Αγριά. Αυξημένα περισταικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν καταγραφεί στο νότιο Πήλιο και στο Τρίκερι, ενώ συχνότερη είναι η εμφάνιση του καρκίνου του λεμφικού και αιμοποιητικού συστήματος στην Αγριά και τα Λεχώνια.

Διαβάστε επίσης:

Επτά συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο προβλημάτων στο συκώτι (pics)

Ένας στους 4 Έλληνες κινδυνεύει από εγκεφαλικό μετά τα 25