ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάζεται το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην ογκολογία

Το Δίκτυο παρουσιαστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Εγκαινιάζεται το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην ογκολογία

Ξεκινάει από την 1η Μαρτίου η διαγνωστική λειτουργία για την αντιμετώπιση του καρκίνου από το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης.

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας αποτελεί για την ογκολογία ένα δίκτυο ερευνητικών φορέων και ογκολογικών κλινικών, που στοχεύει στον συντονισμό και την αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Το Δίκτυο περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες (δύο στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στο Ηράκλειο Κρήτης), ενώ σκοπός είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα. Με την έναρξη της διαγνωστικής λειτουργίας, θα δοθεί σε όλους τους νοσούντες πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλυσης DNA.

«Σκοπός είναι η μετάφραση της μοριακής γενετικής του καρκίνου σε στοχευμένες και εξατομικευμένες κλινικές πρακτικές. Αποτελεσματικές κλινικές παρεμβάσεις είτε σε διαγνωστικό είτε σε θεραπευτικό επίπεδο, που θα είναι προσβάσιμες ισότιμα από όλους τους πολίτες μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας. Για τον λόγο αυτό, η στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί με το υπουργείο Υγείας είναι καίριας σημασίας». ανέφερε ο κ.Φωτάκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος υπενθύμισε πως ο καρκίνος είναι η αιτία για το 20% των θανάτων στις γυναίκες και το 30% των θανάτων στους άνδρες.

«Έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε σε περιβάλλον λιτότητας την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης. Το σύστημα κατάφερε να παραμείνει όρθιο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους. Δώσαμε μια μάχη και την κερδίσαμε. Σήμερα το στοίχημα είναι μια σοβαρή στρατηγική για το μέλλον» είπε ο υπουργός.