ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καυγάς» γιατρών - φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς

Τρεις μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να κάνουν εμβόλια και αντιτετανικό ορό.

«Καυγάς» γιατρών - φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς

Η τροπολογία εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και δίνει τη δυνατότητα σε φαρμακοποιούς με άδεια άσκησης επαγγέλματος να εμβολιάζουν τους πολίτες κατά της εποχικής και να χορηγούν αντιτετανικό ορό, κατόπιν σχετικής πιστοποίησης.

Η διαδικασία της πιστοποίησης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και ύστερα από γνωμοδότηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής χαιρέτισε την τροπολογία, υπουστηρίζοντας ότι «αναγνωρίζεται και θεσμικά ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς του λεκανοπεδίου, ήδη ατύπως «99% των αντιγριπικών εμβολιασμών πραγματοποιείται στα φαρμακεία».

Ωστόσο, έντονες διαφωνίες εκφράζουν οι γιατροί, που θεωρούν ότι οι ιατρικές πράξεις πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά από γιατρούς.

Ήδη οι τρεις μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας - Αθηνάς, Πειραιά και Θεσσαλονίκης τάσσονται κατά της τροπολογίας.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία. «Ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή», αναφέρει το προεδρείο του ΙΣΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας δήλωσε: «Αντί η πολιτεία να επιβάλλει την ισχύουσα σε όλη την Ευρώπη απαγόρευση πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή, αντί να θεσπίσει μέτρα ειδικότερα για τον περιορισμό της κατάχρησης αντιβιοτικών, αποπειράται να νομοθετήσει ανεξέλεγκτη και δυνητικά επικίνδυνη εφαρμογή ιατρικών πράξεων».

Ο δε Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να... σοβαρευτεί και να πάρει πίσω τη διάταξη η οποία, όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου «επιτρέπει παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές».