ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λίγη... κηπουρική αρκεί για να σε σώσει από τον πρόωρο θάνατο!

Αυτό υποστηρίζει μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική μελέτη.

Λίγη... κηπουρική αρκεί για να σε σώσει από τον πρόωρο θάνατο!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αρκούν οι σωματικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα και η κηπουρική, για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια, καρκίνο ή άλλη αιτία.

Η πιο έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο ή τα ομαδικά αθλήματα, σχετίζονται με πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπο Σι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του κινεζικού Πανεπιστημίου της Σαντόνγκ, δημοσίευσαν στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, στοιχεία από την ανάλυση του τρόπου ζωής 88.140 ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτίες, ηλικίας 40 έως 85 ετών.

Σε σχέση με όσους ήταν σωματικά αδρανείς, εκείνοι που συμμετείχαν μόνο 10 έως 60 λεπτά την εβδομάδα σε ήπιες σωματικές δραστηριότητες στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, είχαν κατά μέσο όρο 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Όταν χρόνος άσκησης έφθανε τα 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου ήταν 31%, ενώ για εκείνους που ξεπερνούσαν τα 1.500 λεπτά την εβδομάδα, η μείωση του κινδύνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη (46%).

Ειδικότερα, όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.), η ήπια σωματική δραστηριότητα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από 12% έως και 37%, ανάλογα με το χρόνο της διάρκειάς της.

Μια δεύτερη αμερικανική έρευνα δείχνει επίσης ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και η κηπουρική, σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας στις ηλικιωμένες γυναίκες. Αυτού του είδους η ήπια δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής ανεπάρκειας έως 22% και τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα έως 42%.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open και διαπιστώνει πως όσο περισσότερο δραστήρια είναι μια γυναίκα μετά τα 65, τόσο λιγότερο κινδυνεύεινα πεθάνει από καρδιαγγειακά αίτια, και μάλιστα ανεξάρτητα από την ηλικία της ή την κατάσταση της υγείας της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Καρδιαγγειακά: Η μικρή αλλαγή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και κατά 77%!

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν περπατάτε 30 λεπτά κάθε μέρα (video)