ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τη μεγάλη αναμονή των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία

Ζητά να ενταχθούν άμεσα τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα, στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τη μεγάλη αναμονή των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καταγγέλλει ότι οι ογκολογικοί ασθενείς περιμένουν σε μεγάλες λίστες αναμονής, για την έναρξη της ακτινοθεραπείας, για διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει τους 3 μήνες.

Την αναμονή έχει επιβεβαιώσει κατά καιρούς και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Την τελευταία πενταετία, μέσω του ΕΣΠΑ και της μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχουν ανανεωθεί σχεδόν όλα τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Ωστόσο η έλλειψη προσωπικού έχει αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται επαρκώς η υπερσύγχρονη αυτή τεχνολογία και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται στην αναμονή. Περίπου 6 στους 10 καρκινοπαθείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία σε κάποια φάση αντιμετώπισης της νόσου.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 48 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (31 κρατικά και 17 ιδιωτικά) ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20 μηχανήματα.

«Δυστυχώς κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, γιατί η πολιτεία δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές και να αποκαταστήσει μια χρόνια στρεβλή κατάσταση .Θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και οι διοικήσεις των νοσοκομείων που ενώ πανηγύριζαν κάθε φορά που παραλάμβαναν ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, δείχνουν απαράδεκτη αδυναμία αν όχι ανικανότητα, να το αξιοποιήσουν προς όφελος των ασθενών. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα στο ΕΣΥ και να λειτουργούν σε μία μόνο βάρδια και ο ασθενής να γυρίζει απελπισμένος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς να μπορεί να βρει λύση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να λειτουργήσουν τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, σε διπλές βάρδιες, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα το υπάρχον προσωπικό και παράλληλα να προσληφθούν άλλοι 25 τεχνολόγοι, σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Νεοί γραμμικοί επιταχυντές στο Αττικό - 3 μήνες η αναμονή για ακτινοθεραπεία