ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και drones στους αντικουνουπικούς ψεκασμούς

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας έδωσε εντολή στις περιφέρειες να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από αέρος.

Και drones στους αντικουνουπικούς ψεκασμούς

Το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται φέτος αποφασισμένο να κινήσει έγκαιρα τις διαδικασίες αντικουνουπικής κάλυψης της χώρας, με ψεκασμούς από εδάφους και αέρος.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, είχε ζητήσει από τις περιφέρειες, έγκαιρη μέριμνα για τη χρηματοδότηση των αντικουνουπικών ψεκασμών του 2019.

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε σταλεί εγκύκλιος για εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων καταπολέμησης κουνουπιών, με τη συνεργασία δήμων και περιφερειών.

Με νεότερη εγκύκλιο, «επιστρατεύονται» ακόμη και τα drones στον πόλεμο κατά των κουνουπιών!

Σύγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος δίνει εντολή για αεροψεκασμούς ενάντια στις προνύμφες των κουνουπιών, σε περιοχές οι οποίες δεν προσεγγίζονται με επίγεια μέσα.

Αυτές οι περιοχές είναι:

  • Ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Υγροτοπικά συστήματα του Δήμου Μεσολογγίου.
  • Οι περιοχές Βίδι, Αγία Σωτήρα και Λίμνη Ψήφτας του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων
  • Ο Υδροβιότοπος Εθνικού πάρκου Σχινιά του Δήμου Μαραθώνα
  • Αγροτικά και υγροτοπικά συστήματα σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μαγνησία.
  • Στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εκτός των «παραδοσιακών» πτητικών μέσων (ελικόπτερα, αεροπλάνα πολύ χαμηλής πτήσης) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και drones, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η περιφέρεια Ανατολικής Αττικής ανακοίνωσε ότι σήμερα, Παρασκευή, έγινε ο πρώτος ψεκασμός από αέρος στο Σχινιά, ενώ ήδη έχουν εφαρμοστεί δύο επίγειοι ψεκασμοί (προνυμφοκτονίες) στην περιοχή.

Η περυσινή ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδος βρήκε τη χώρα με αυξημένα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ο οποίος μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια. Μέχρι και τις 20 Δεκεμβριου 2018, είχαν αναφερθεί 316 κρούσματα και 47 θάνατοι εξαιτίας του ιού. Από το σύνολο των ασθενών, 241 παρουσίασαν επιπλοκές του κεντρικού νευρικού συστήματος (κυρίως εγκεφαλίτιδια, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση).

Διαβάστε επίσης:

Τα drones στην υπηρεσία της έρευνας – διάσωσης;