ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγίες προς τις περιφέρειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Το υπουργείο ζητά έγκαιρη κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οδηγίες προς τις περιφέρειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, καλούνται οι Περιφέρειες της χώρας μας εκπονήσουν ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών και να εξασφαλίσουν τις αντίστοιχες πιστώσεις.

Οι δε δήμοι καλούνται να συνδράμουν στη διαδικασία αλλά και να ετοιμάσουν συμπληρωματικά έργα κουνουποκτονίας, παράλληλα με τα περιφερειακά.

Κάθε περιφέρεια, πρέπει να ορίσει έναν συντονιστή – επιβλέποντα των προγραμμάτων, ενώ μπορούν να συσταθούν και επιτροπές στις οποίες θα μετέχουν και επιστήμονες ειδικοί σε σχετικά ζητήματα.

Πριν την εκπόνηση των προγραμμάτων, οι περιφέρειες πρέπει να συγκεντρώσουν και να μελετήσουν δεδομένα επιδημιολογικής και εντομολογικής επιτήρησης.

Η εγκύκλιος δίνει αναλυτικές οδηγίες για τις μεθόδους με τις οποίες πρέπει αντιμετωπίζονται τα κουνούπια (προνύμφες και ακμαία).

Το υπουργείο ζητά να ενημερωθούν οι πολίτες, ώστε «να αποφεύγεται ο πανικός». Συνιστάται οι υγειονομικές περιφέρειες, οι Περιφέρειες και οι δήμοι να συνεργάζονται μεταξύ τους και με το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να οργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για τη σημασία και τους τρόπους προφύλαξής από τα κουνούπια.

Είναι φανερό ότι ο μεγάλος «εχθρός» είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια και κατά την περυσινή περίοδο έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 47 άνθρωποι.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν από τώρα τα κονδύλια για τα αντικουνουπικά προγράμματα