ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς επάρκεια προσωπικού τα νέα μηχανήματα ακτινοθεραπείας - σε λίστες αναμονής οι καρκινοπαθείς

Μετά τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ΕΣΥ, όλα τα μηχανήματα είναι σύγχρονα. Όμως η αναμονή για ακτινοθεραπεία φτάνει τους τρεις μήνες.

Χωρίς επάρκεια προσωπικού τα νέα μηχανήματα ακτινοθεραπείας - σε λίστες αναμονής οι καρκινοπαθείς

Τον περασμένο μήνα, με τα εγκαίνια των δύο νέων γραμμικών επιταχυντών στο Αττικό νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, ολοκληρώθηκε η δωρεά του Ιδρύματος η οποία ξεπέρασε τα 22 εκατομμύρια δολάρια και ανανέωσε τον ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό σε 7 νοσοκομεία της χώρας.

Πλέον, όλο το ΕΣΥ διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας. Η φροντίδα των καρκινοπαθών βελτιώθηκε ποιοτικά, όχι όμως και ποσοτικά, αφού η έλλειψη προσωπικού εμποδίζει την πλήρη λειτουργία των μηχανημάτων. Έτσι, οι ογκολογικοί ασθενείς που χρειάζονται ακτινοθεραπεία περιμένουν σε λίστες αναμονής, έως και τρεις μήνες για να αρχίσουν τη θεραπεία τους ή στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου πρέπει να πληρώσουν από 3.000 έως και πάνω από 5.500 ευρώ, ανάλογα με το είδος και τη διάρκεια της θεραπείας.

Κι όλα αυτά την ώρα που με 20 - 25 προσλήψεις θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά η αναμονή!

«Για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής να αυξηθεί το προσωπικό τα μηχανήματα που διαθέτουμε να λειτουργούν περισσότερες ώρες και να εξυπηρετούν περισσότερους ασθενείς σε συντομότερο χρόνο», εξηγεί ο Γιώργος Πισσάκας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοπεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντής του αντίστοιχου τμήματος στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας, τα 29 μηχανήματα ακτινθεραπείας που λειτουργούν σήμερα στο ΕΣΥ - πλην ελάχιστων εξαιρέσεων - λειτουργούν σε μια βάρδια, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερη! Όλες οι προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια κάλυψαν τα κενά που υπήρχαν στις πρωινές βάρδιες.

«Με 20 - 25 τεχνολόγους πανελλαδικά, μπορεί να υπάρξει δεύτερη βάρδια και να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής των ασθενών», αναφέρει ο κ.Πισσάκας που έχει βρεθεί πολλές φορές στη δυσάρεστη θέση να πει στους ασθενείς του ότι πρέπει να περιμένουν...

Τι σημαίνει 3 μήνες αναμονή για έναν καρκινοπαθή

Όπως εξηγεί ο κ.Πισσάκας, κάποιες μορφές γυναικολογικού καρκίνου αλλά και ο καρκίνος κεφαλής - τραχήλου δεν μπορούν να περιμένουν ούτε έναν μήνα και χρειάζονται επείγουσα ακτινοθεραπεία. Ωστόσο, και όλοι οι υπόλοιποι καρκινοπαθείς, αν χρειαστεί να περιμένουν 3 μήνες, μετατρέπονται σε επείγοντα περιστατικά!

Όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου η αναμονή είναι μηδενική. Πολλοί ασθενείς όμως δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος - το οποίο προστίθεται στα ήδη μεγάλα έξοδα της γενικότερης φροντίδας τους - και αναγκαστικά περιμένουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της νόσου και τη συνολική πρόγνωση.

Διαβάστε επίσης:

Υπό... εξαφάνιση το προσωπικό στα ογκολογικά τμήματα παίδων

Στο... περίμενε για έναν ογκολόγο οι καρκινοπαθείς της Πτολεμαΐδας