ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ραντεβού με τον υπουργό έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Ραντεβού με τον υπουργό έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Στις 2 το μεσημέρι, σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου.

Με μεγάλη ατζέντα αλλά «μικρό καλάθι» προσέρχονται οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναμένεται να θέσει 9 θέματα που απασχολούν τους γιατρούς αυτή την περίοδο, αλλά δεν αισιοδοξεί ότι θα λάβει ουσιαστικές απαντήσεις πέρα από «αόριστες υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα».

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι (παγίως) τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των γιατρών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το ΕΣΥ σταδιακά αποδυναμώνεται λόγω των συνταξιοδοτήσεων έμπειρων γιατρών και της αδυναμίας αναπλήρωσής τους.

Οι εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας είναι ένα ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με την καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεσηκώθηκαν και ήδη το υπουργείο έχει υπαναχωρήσει στο θέμα που αφορούσε τη βαθμολόγηση του τίτλου ειδικότητας. Οι γιατροί αναμένουν από τον υπουργό αναλυτική ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εξετάσεις το επόμενο διάστημα.

Οι γιατροί θα θέσουν στον υπουργό και το ζήτημα των εφημεριών στο λεκανοπέδιο Αττικής. Με το σημερινό σύστημα εφημέρευσης, τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται μεγάλο όγκο περιστατικών και γεμίζουν ράντζα.

Η ηγεσία του υπουργείου έχει υποσχεθεί νέο σύστημα εφημέρευσης, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό ούτε υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σχετική ενημέρωση από τον υπουργό, με τους γιατρούς να ευελπιστούν πως αυτή θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα!

Στη συνάντηση με τον Ανδρέα Ξανθό, από πλευράς των νοσοκομειακών γιατρών αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που επίσης «ταλαιπωρεί» εδώ και χρόνια το ΕΣΥ: Λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, δεκάδες κρεβάτια εντατικής θεραπείας μένουν κλειστά, με αποτέλεσμα πολλοί βαριά ασθενείς να περιμένουν σε λίστες αναμονής.

 Θα συζητηθούν και μερικά ακόμη θεσμικά ζητήματα.

BEST OF NETWORK