ΕΙΔΗΣΕΙΣ

British Journal of Cancer: Νυχτερινή εργασία και καρκίνος του μαστού

Μια νέα έρευνα για τον καρκίνο του μαστού δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer».

British Journal of Cancer: Νυχτερινή εργασία και καρκίνος του μαστού

Η έρευνα που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου σε δείγμα 103.000 γυναικών, είχε διάρκεια δέκα χρόνια.

Επικεφαλής της ήταν ο Δρ. Μάικλ Τζόουνς, ο οποίος είναι ειδικός στη γενετική και στην επιδημιολογία.

Η νέα μελέτη ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν εργαζόμενες –σε διάφορα επαγγέλματα-γυναίκες, οι οποίες για χρόνια δούλευαν από τις δέκα το βράδυ έως τις επτά το πρωί. Η μέση ηλικία των γυναικών του δείγματος ήταν τα 45 έτη και από τις συνολικά 103.000 εργαζόμενες γυναίκες, σχεδόν οι 18.000 (ποσοστό 17,5%) έκαναν νυχτερινές βάρδιες μέσα στην τελευταία δεκαετία. Από αυτές, μόνο οι 2.059 διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού μέσα στην επόμενη εξαετία.

Το συμπέρασμα της έρευνας

Ήδη από τη δεκαετία του 1970 είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IACR) είχε ανακοινώσει το 2007 ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει το βιολογικό «ρολόι» και είναι «πιθανώς καρκινογόνα». Οι έως τώρα έρευνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα.

«Μολονότι οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να έχουν άλλες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων, καθώς ακόμη δεν ξέρουμε την επίπτωση της διατάραξης του βιολογικού ρολογιού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καθησυχαστικό ότι, όπως διαπιστώσαμε, οι νυχτερινές βάρδιες δεν συνδέονται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο δρ Τζόουνς.

mastou

Το συμπέρασμα ωστόσο της εν λόγω μελέτης ήταν ότι η νυχτερινή εργασία δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε εργαζόμενες γυναίκες.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, δεν εντοπίστηκε σχέση ούτε με το είδος της νυχτερινής εργασίας, ούτε με την ηλικία στην οποία ήταν οι γυναίκες όταν ξεκινούσαν να εργάζονται το βράδυ, ούτε με το αν αυτό συνέβαινε πριν ή μετά την πρώτη τους εγκυμοσύνη.

Μια μετά-ανάλυση του 2016 είχε βρει μικρή έως ανύπαρκτη σχέση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον καρκίνο του μαστού. Η νέα μελέτη ωστόσο φαίνεται να το επιβεβαιώνει αυτό και να δίνει μια οριστικά καθησυχαστική απάντηση.

Τα ευρήματα θα ληφθούν υπόψη από την IACR, που θα τα δημοσιοποιήσει φέτος το καλοκαίρι.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού επηρεάζεται από ένα συνδυασμό γονιδίων, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής, ενώ η αιτία της ασθένειας συνήθως δεν είναι μόνο μία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Γονιδιακός έλεγχος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Όσες ξυπνούν νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του μαστού;