ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιματική αλλαγή: 27 Ακαδημίες της Ευρώπης προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην υγεία

Κλιματική αλλαγή: 27 Ακαδημίες της Ευρώπης προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην υγεία

Η κλιματική αλλαγή απειλεί σοβαρά την ανθρώπινη υγεία, προειδοποιούν 27 Ακαδημίες της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και η Ακαδημία Αθηνών).

Η έκθεση που εκπονήθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC) με τίτλο «Η επιταγή της κλιματικής δράσης για την προστασία της ανθρώπινης υγείας στην Ευρώπη» επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να ιεραρχηθεί ως μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου ενώ επισημαίνει ότι «ο ρυθμός και το εύρος της κλιματικής αλλαγής συνιστούν σοβαρές προκλήσεις για τις προόδους στην παγκόσμια υγεία που έχουν γίνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν μια σειρά από συνέπειες, όπως είναι η μετάδοση λοιμωδών νόσων μέσω των κουνουπιών, η εμφάνιση και η επιδείνωση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών.

Οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά και οι μετανάστες, ενώ οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων είναι πιο εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα θερμικού στρες από ό,τι εκείνοι της επαρχίας.

Από γεωγραφικής πλευράς, η Μεσόγειος και οι Αρκτικές περιοχές θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για την υγεία.

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν τα μελλοντικά οφέλη από μια περικοπή των εκπομπών άνθρακα για τη μείωση των ασθενειών και των πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, καθώς επίσης τις συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών, της ξηρασίας και των πλημμυρών για την παραγωγή τροφίμων.

Επίσης, προσβλέπουν μείωση κατά 5% έως 25% στις βασικές γεωργικές καλλιέργειες στην περιοχή της Μεσογείου, η γεωργία της οποίας αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας.

global warming

Τι προτείνουν 27 Ακαδημίες της Ευρώπης

Οι 27 Ακαδημίες της Ευρώπης –μεταξύ των οποίων είναι και η Ακαδημία Αθηνών-προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, κάτι που θα βοηθήσει (και) στον έλεγχο των «αερίων του θερμοκηπίου», αλλά και την υγεία των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες των Ακαδημιών ζητούν από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να δείξουν πολιτική βούληση, καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους και να καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (ήδη η άνοδος έχει φθάσει περίπου τον ένα βαθμό). Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Προβλέπουν επίσης την εξάπλωση των λοιμωδών νόσων στην Ευρώπη, όσο το θερμόμετρο θα ανεβαίνει και θα επεκτείνεται η ακτίνα δράσης των κουνουπιών-φορέων. Ακόμη, αναμένουν αύξηση στις τροφικές δηλητηριάσεις, καθώς τα βακτήρια της σαλμονέλας και άλλα ευνοούνται από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ακόμη και η αντίσταση των μικροοργανισμών όπως του E.coli στα αντιβιοτικά (ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα) θα γίνει μεγαλύτερο στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι από ελληνικής πλευράς στην έκθεση της EASAC συνέβαλε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Η ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου