ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΕΑ: Εγκαινιάστηκε η νέα Αίθουσα Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος

ΕΚΕΑ: Εγκαινιάστηκε η νέα Αίθουσα Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος

Με την παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του εκπροσώπου του προέδρου της Βουλής, Ιωάννη Δέδε και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας, έγιναν την Τρίτη 4 Ιουνίου τα εγκαίνια της Αίθουσας Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στις Αχαρνές.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, από το βήμα των εγκαινίων επισήμανε τα εξής:

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα γιατί κάνουμε ένα μεγάλο βήμα αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος διαχείρισης του αίματος στη χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το σύστημα αιμοδοσίας της χώρας μας εκσυγχρονίζεται, κάνοντας χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και παρέχει τη δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης και διανομής του αίματος και των προϊόντων του, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών. Είναι ένα καλό σημάδι, γενικά σε μία περίοδο όπου η χώρα έχει βγει από τη μεγάλη δυσκολία, που δείχνει ότι μπορούμε να οργανωνόμαστε καλύτερα, ότι δεν αρκούμαστε σε μία μίζερη διαχείριση μίας δύσκολης καθημερινότητας, αλλά ότι βάζουμε υψηλούς στόχους, με έμπνευση, αφοσίωση και με αξιοποίηση του ανθρώπινου και επιστημονικού δυναμικού κάνουμε βήματα προόδου».

ΕΚΕΑ1

Στο Κέντρο Επεξεργασίας Αίματος θα γίνεται η κεντρική επεξεργασία όλων των μονάδων αίματος της Αττικής, κάτι το οποίο, όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Χάρις Ματσούκα, «θα επιτρέψει να γίνει κεντρική επεξεργασία μέχρι και 300.000 μονάδων αίματος με πολύ λιγότερο προσωπικό, θα αποδώσει πολύ καλύτερης ποιότητας παράγωγα, με αυτοματοποιημένο τρόπο για να καλύπτονται οι ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με επάρκεια και ασφάλεια».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε το έργο ως «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», ενώ η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών, κ. Βάνα Μυρίλλα υπογράμμισε ότι «Το αποτέλεσμα θα είναι να βγούμε από την αγωνία εξεύρεσης αίματος από το συγγενικό μας περιβάλλον».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΕΑ: Σημαντικά αυξημένες οι αιμοδοτήσεις μετά τις πυρκαγιές στην Αττική

ΕΚΕΑ: Η ημερήσια συλλογή αίματος υπερδιπλασιάσθηκε σε σχέση με πέρυσι

BEST OF NETWORK