ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π.Σ.Φ.: Αναστέλλει την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Από την Δευτέρα 10 έως την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) αναστέλλει την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Π.Σ.Φ.: Αναστέλλει την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο Π.Σ.Φ., προχωρά σε δυναμικές κινητοποιήσεις ως μέτρο αντίδρασης στα μέτρα επιστροφών (rebate και clawback) ενώ πρόκειται να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ.

Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ.Φ. το Σάββατο 8 Ιουλίου 2019.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Όχι στον εμπαιγμό της Κυβέρνησης, που από τη μια κρατάει κλειστό τον προϋπολογισμό των φυσικοθεραπειών και από την άλλη διευρύνει τον κατάλογο των παθήσεων που χρήζουν φυσικοθεραπείας.

Οι φυσικοθεραπευτές αποφάσισαν, κατ’ αρχήν, να αναστείλουν τη συλλογική σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από τη Δευτέρα 10 έως την Τετάρτη 12 Ιουνίου, κορυφώνοντας τις αντιδράσεις τους με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ. Εκείνη την ημέρα όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμείνουν κλειστά.

Ο Π.Σ.Φ., έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των rebate και clawback που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 125.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Η ετήσια δαπάνη φυσικοθεραπείας έχει προσδιοριστεί – αυθαίρετα και καταχρηστικά – στα 68.000.000 € ετησίως, τη στιγμή που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - το 2015 η υποβληθείσα δαπάνη ήταν 91.675.120 €, το 2016 ήταν 96.144.021 €, το 2017 ήταν 95.777.131 €, ενώ το 2018 έχει αγγίξει τα 53.000.000 € μόνο για το πρώτο εξάμηνο.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι για τους φυσικοθεραπευτές, ήταν ότι, ενώ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αποφασίστηκε (ΦΕΚ Β’ 4898/2018) η διεύρυνση των παθήσεων για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας, η παράταση του χρόνου διενέργειας συνεχόμενων συνεδριών και η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας εφ’ όρου ζωής για παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, εντούτοις αυτά συνέβησαν χωρίς αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και clawback.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναγνωρίζει επίσημα ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ποιοτικές και οικονομικότερες από άλλες δομές υγείας, όπως τα Κέντρα Αποκατάστασης, κατευθύνοντας έτσι τους ασφαλισμένους του προς τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, για να επιτύχει εξοικονόμηση πόρων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Π.Σ.Φ., πιστεύει ότι έχει επέλθει πλέον μια ριζική και ουσιώδης μεταβολή των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίχτηκαν τα μέρη για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και ως εκ τούτου προχωράει σε αυτές τις κινητοποιήσεις απαιτώντας:

  • Την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και την φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.
  • Την κατάργηση του Νόμου για το clawback και το rebate.

Ο Π.Σ.Φ. θα ενημερώσει τους ασθενείς με ενημερωτικά φυλλάδια, με καταχωρήσεις στις εφημερίδες, με ραδιοφωνικά μηνύματα και με προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την δραματικότητα της κατάστασης που βιώνουν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., φυσικοθεραπευτές και τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται αυτή η δυσμενής για όλους εξέλιξη».

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι φυσικοθεραπευτές

ΕΟΠΥΥ: Κανονικά θα καλύπτονται οι συνεδρίες εργοθεραπείας