ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Scientific Reports: Η σωματική άσκηση βοηθά τους νέους να κοιμηθούν καλύτερα

Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports», οι αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα επιδρούν στην ποιότητα και στην ποσότητα του ύπνου.

Scientific Reports: Η σωματική άσκηση βοηθά τους νέους να κοιμηθούν καλύτερα

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που μετρά τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης ή της καθιστικής ζωής στον ύπνο μέρα με τη μέρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 417 συμμετέχοντες 15 ετών, οι οποίοι φορούσαν επιταχυνσιόμετρα στους καρπούς και στους γοφούς τους, ώστε να μετρήσουν οι ερευνητές, τον ύπνο και τη σωματική άσκηση για μία εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που ασκούνταν περισσότερο από ό,τι συνήθως, κοιμούνταν νωρίτερα, περισσότερο και καλύτερα εκείνη τη νύχτα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για κάθε επιπλέον ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας οι έφηβοι κοιμήθηκαν 18 λεπτά νωρίτερα, δέκα λεπτά περισσότερο και είχαν περίπου 1% καλύτερη διατήρηση του ύπνου τους εκείνη τη νύχτα.

Αντιθέτως, όσοι νέοι έκαναν για μία ημέρα περισσότερες καθιστικές συνήθειες από ό,τι συνήθως, είχαν και χειρότερο ύπνο εκείνη την ημέρα. Κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν πιο αργά, συνολικά όμως είχαν κοιμηθεί λιγότερο.

Πέρα από τη συσχέτιση που προέκυψε ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα και στον ύπνο το ίδιο βράδυ, φάνηκε επίσης ότι ο ύπνος επηρεάζει τη σωματική δραστηριότητα την επόμενη ημέρα. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ξυπνούσαν αργότερα ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσουν περισσότερο καθιστική συμπεριφορά, ίσως λόγω της έλλειψης ευκαιριών.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ορφέου Μπάξτον, καθηγητής Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο Πανεπιστήμιιο της Πενσιλβάνια, υπογράμμισε ότι όταν ξυπνάμε πιο αργά είναι λογικό να έχουμε λιγότερο χρόνο, τόσο για σωματική άσκηση όσο και για καθιστικές συνήθειες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Η έντονη άσκηση βλάπτει την ποιότητα του ύπνου

Ιδανικές ώρες ύπνου ανά ηλικία – Η νέα οδηγία (πίνακας)