ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Obesity»: Πώς το καθημερινό ζύγισμα σας κρατάει σε φόρμα

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obesity», όσοι ζυγίζονται σε καθημερινή βάση, διατηρούν το σωματικό τους βάρος ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών.

 

«Obesity»: Πώς το καθημερινό ζύγισμα σας κρατάει σε φόρμα

Η εν λόγω μελέτη, εστίασε στο διάστημα από τα μέσα Νοεμβρίου έως τον Ιανουάριο, μια περίοδο τους έτους που συνήθως οι άνθρωποι -ακόμα και αυτοί που ασκούνται τακτικά- παίρνουν κιλά.

Τα αποτελέσματα ωστόσο της έρευνας ισχύουν και για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Στη μελέτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έλαβαν μέρος 111 ενήλικες 18 έως 65 ετών, στους οποίους ζητήθηκε να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους στην περίοδο των διακοπών 2017-2018. Οι ερευνητές παρατήρησαν τους συμμετέχοντες για 14 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Obesity» (Παχυσαρκία), δείχνουν πως αυτοί που κατά τη διάρκεια των διακοπών ζυγίζονταν καθημερινά, διατήρησαν σταθερά τα κιλά τους, ενώ εκείνοι που δεν το έκαναν, πήραν κατά μέσο όρο περίπου 2,7 κιλά.

Όσοι από τους συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, προτού ενταχθούν στην ομάδα μελέτης της έρευνας, όταν τους ζητήθηκε να ζυγίζονται κάθε μέρα, έχασαν κιλά.

Οι συμμετέχοντες που είχαν φυσιολογικό βάρος σε σχέση με το ύψος τους, ακολουθώντας τις οδηγίες της μελέτης για καθημερινό ζύγισμα, κατάφεραν και το διατήρησαν.

Η Τζέιμι Κούπερ, ερευνήτρια για θέματα διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, ανέφερε ότι «ενδεχομένως τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα δεν είχαν πλήρη συνείδηση του βάρους τους πριν την έρευνα, οπότε άρχισαν να κάνουν πιο υγιείς επιλογές, αφότου άρχισαν να ζυγίζονται, χάνοντας έτσι βάρος».

«Μολονότι η μελέτη έχει ορισμένα προβλήματα, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να μην επηρεάστηκαν από το ότι ζυγίζονταν, αλλά από την οδηγία να διατηρήσουν το βάρος τους, το σίγουρο είναι ότι το ζύγισμα είναι ένας τρόπος να έχουν οι άνθρωποι συνείδηση του βάρους τους στη διάρκεια των διακοπών», δήλωσε η Σάρα Μπλέιχ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Η ενδοκρινολόγος Δρ Νανέτ Στέινλ, ειδική για θέματα διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, επεσήμανε πως όταν οι άνθρωποι θέτουν στόχους, έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να διαχειριστούν το βάρος τους.

Η απώλεια βάρους δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στις Η.Π.Α ξοδεύονται ετησίως 70 δισεκατομμύρια δολάρια γι' αυτό το σκοπό. Η Κούπερ τόνισε ότι το ζύγισμα είναι ένας εύκολος, γρήγορος και χωρίς κόστος τρόπος για να διατηρηθούν οι άνθρωποι σε φόρμα. Επιπλέον υπογράμμισε τη σημασία που έχει το ζύγισμα στην επιλογή των μεθόδων διατήρησης του σωματικού βάρους (π.χ. άσκηση, διατροφή κ.α.).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η σωστή ώρα για να ζυγιζόμαστε;

Καλοκαίρι και δίαιτα: Η απόλαυση που δεν χρειάζεται να στερηθείς!