Το γλωσσάρι της ασφάλειας υγείας

Το insurancemarket.gr, το μεγαλύτερο site σύγκρισης και αγοράς ασφαλιστικών υπηρεσιών, ετοίμασε για εσένα το παρακάτω γλωσσάρι!

Όριο κάλυψης

- Είναι το μέγιστο κεφάλαιο κάλυψης για το οποίο θα σε καλύψει η ασφαλιστική σου. Συνήθως είναι ανά νοσηλεία ή ανά έτος (πχ 300.000€).

- Δώσε βάση αν το όριο αυτό αφορά σε μία νοσηλεία ανά αιτία ή αν αφορά σε διαδοχικές νοσηλείες ανά αιτία (π.χ. για την ίδια ασθένεια).

Νοσηλεία / Νοσήλια

- Νοσηλεία είναι η παραμονή (διανυκτέρευση) στο νοσοκομείο για να γίνει η θεραπεία. Δεν αφορά την επίσκεψη για διαγνωστικές εξετάσεις ή check up.

- Τα νοσήλια είναι ό,τι έχει χρεώσει για αυτήν την νοσηλεία το νοσοκομείο και περιλαμβάνει φάρμακα, κόστος δωματίου, εξετάσεις κα.

- Για τις περιπτώσεις θεραπειών (π.χ. μικρών χειρουργείων) για τις οποίες δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, υπάρχει χωριστή κάλυψη γνωστή ως one day clinic ή one day surgery.

Διάρκεια

- Μέχρι και πριν μια πενταετία, τα Νοσοκομειακά προγράμματα ήταν ισόβια. Με το ισόβιο πρόγραμμα ο κάτοχος μπορεί να έχει τους ίδιους όρους ασφάλισης για όλη την ζωή του ακόμα και αν η εταιρεία το καταργήσει για νέους πελάτες ή ο ίδιος παρουσιάσει οποιαδήποτε πρόβλημα υγείας.

- Τα τελευταία χρόνια, η τάση είναι τα ετήσια συμβόλαια (ετησίως ανανεούμενα). Τα προγράμματα αυτά μπορεί να τροποποιηθούν ή ακόμα και να καταργηθούν από την ασφαλιστική εταιρεία για το σύνολο των κατόχων του προγράμματος, όμως οι περισσότερες Ασφαλιστικές εταιρίες αναφέρουν στους Όρους τους ότι σε περίπτωση που καταργηθεί ένα Νοσοκομειακό έχουν υποχρέωση να δώσουν επιλογή άλλου προϊόντος στους πελάτες τους χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι το μειωμένο τους κόστος σε σχέση με τα ισόβια χωρίς να έχουν λιγότερες καλύψεις.

- Επίσης, υπάρχουν Νοσοκομειακά προγράμματα τα οποία, αν και ανανεώνονται ετησίως, υπόσχονται να παρέχουν τους αρχικούς Όρους και Καλύψεις για όσο διάστημα ο πελάτης πληρώνει τα ασφάλιστρα, ακόμα και «ισοβίως». Η εξασφάλιση αυτή αναφέρεται στο ασφαλιστήριο ως «Εγγύηση Όρων και Παροχών».

Απαλλαγή ή εκπιπτόμενο ποσό/συμμετοχή ασφαλισμένου

- Τα περισσότερα Νοσοκομειακά προγράμματα προβλέπουν ένα αρχικό ποσό εξόδων το οποίο δεν καλύπτουν γιατί το πληρώνει ο ασφαλισμένος. Αυτό το ποσό λέγεται απαλλαγή ή εκπιπτόμενο ποσό, π.χ. αν μια νοσηλεία κοστίσει 20.000€ και προβλέπεται απαλλαγή 1.500€, θα καλυφθείς για τα 18.500€ και θα πρέπει να βάλεις ο ίδιος τα 1500€.

- Όσο μεγαλύτερη η απαλλαγή τόσο πιο οικονομικό το ασφάλιστρο.

- Το αν θα βάλεις ή όχι απαλλαγή εξαρτάται από τις ανάγκες σου!

- Μπορείς να πληρώνεις ένα μεγαλύτερο ασφάλιστρο για να καλύπτεσαι 100% ώστε να μην έχεις έννοια να έχεις ένα ποσό στην άκρη σε περίπτωση νοσηλείας ή μπορεί να είναι καλύτερο για εσένα να πληρώνεις ένα χαμηλότερο ασφάλιστρο (να μην έχεις 100% κάλυψη) γιατί ένα κομμάτι της απαλλαγής στο καλύπτει κάποιο ομαδικό πρόγραμμα από την δουλειά σου, το ΙΚΑ σου ή απλά το ποσό της απαλλαγής σου είναι εύκολο να το έχεις πάντα διαθέσιμο.

Ποσοστό κάλυψης

- Ποσοστό κάλυψης είναι το ποσοστό επί των συνολικών εξόδων που αποζημιώνει η Ασφαλιστική. Το υπόλοιπο ποσοστό θα το καλύψεις εσύ. Δηλαδή αν υπάρχει 80% κάλυψη τότε θα καλύψεις το 20%.

Η συμμετοχή εφαρμόζεται στο υπόλοιπο των εξόδων μετά την αφαίρεση της απαλλαγής.

Γενικά, το ποσοστό κάλυψης είναι κάτι που πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά περίπτωση!

Διαγνωστικές εξετάσεις

Είναι οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε ειδικά κέντρα για τον έλεγχο και τη θεραπεία παθήσεων και ανωμαλιών, π.χ. γενική αίματος, ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία κτλ. (δες τι σου καλύπτει η ασφαλιστική σου εταιρεία καθώς δεν έχουν όλες το ίδιο πακέτο παροχών!).

Για να καλυφθεί μια διαγνωστική εξέταση πρέπει να υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που να παραπέμπει σε πρόβλημα υγείας - χρειάζεται λοιπόν παραπεμπτικό από γιατρό.

Δεν είναι προληπτικές εξετάσεις - για αυτή την περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρείες σου παρέχουν ετήσια check up.

Αναπροσαρμογή

Είναι το ποσοστό κατά το οποίο αυξάνεται το ασφάλιστρο ετησίως λόγω ηλικίας του ασφαλισμένου, ιατρικού πληθωρισμού και ίσως υψηλών αποζημιώσεων της εταιρείας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι για τον μέσο όρο αναπροσαρμογών των τελευταίων ετών.

Ένα ποσοστό 4% με 6% κρίνεται λογικό.

Εξαιρέσεις και αναμονές

Πολύ σημαντικές και οι δύο!

- Αναμονή είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν θα καλυφθείς για μία συγκεκριμένη ασθένεια ή συμβάν και είναι μεταξύ 1-3 μηνών από την έναρξη της ασφαλιστικής σου κάλυψης - το χρονικό διάστημα διαφέρει ανά πάθηση. Επίσης υπάρχει και η κατηγορία των ειδικών αναμονών όπως η κάλυψη εξόδων τοκετού, οι συγγενείς παθήσεις, ο διαβήτης κ.α.

- Εξαιρέσεις είναι οι παθήσεις που δεν καλύπτονται καθόλου.

Και οι δύο περιπτώσεις εξαρτώνται και από το ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου και αναφέρονται ρητά στο ασφαλιστήριο.

Το ιατρικό σου ιστορικό καταγράφεται πριν την έναρξη ασφάλισης και ενδεχομένως να υποβληθείς σε ιατρικές εξετάσεις. Εάν διαπιστωθούν προβλήματα ενδέχεται να μπουν εξαιρέσεις σε ήδη υπάρχοντα ιατρικά θέματα, επασφάλιστρα (μεγαλύτερος κόστος) ή να μην ολοκληρωθεί η ασφάλιση.

Σου προτείνουμε:

- Nα είσαι πάντα ειλικρινής! Εάν διαπιστωθεί ότι έχεις αποκρύψει στοιχεία σχετικά με το ιατρικό σου ιστορικό μπορεί να μην καλυφθείς και να γίνει καταγγελία της σύμβασής σου.

- Να ζητήσεις άρση αναμονής αν θέλεις να αλλάξεις ασφαλιστική εταιρεία ώστε το χρονικό διάστημα που μέτρησε σαν αναμονή στο αρχικό συμβόλαιό σου να μετρήσει και στο νέο ώστε να έχεις πάλι αναμονές για την ίδια κάλυψη.

- Να επιλέξεις έναν ενημερωμένο και έντιμο σύμβουλο υγείαςώστε να επιλέξεις το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου και να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

Οικογενειακό συμβόλαιο

Πολλοί γονείς επιλέγουν να συνάψουν Οικογενειακό Νοσοκομειακό συμβόλαιο, το οποίο θα καλύπτει όλη την οικογένεια. Το πλεονέκτημα είναι ότι τα προγράμματα αυτά είναι ιδιαιτέρως οικονομικά, ειδικά αν τα συνδυάσεις με απαλλαγή.

Επίσης υπάρχουν ειδικά Οικογενειακά Προγράμματα τα οποία προσφέρουν οι Ασφαλιστικές τα τελευταία χρόνια με ένα κεφάλαιο για όλη την οικογένεια - αυτά είναι ακόμα πιο οικονομικά!

Στο insurancemarket.gr μπορείς να βρεις το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και στο πορτοφόλι σου σε όλες τις κατηγορίες ασφαλιστικών προϊόντων όπως ασφάλεια αυτοκινήτου, κατοικίας και ασφάλεια υγείας.