ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια

Περισσότερα από 1 στα 10 παιδιά, δεν είχαν δυνατότητα να εμβολιαστούν για απειλητικές ασθένειες, όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα και ο τέτανος, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τη UNICEF.

20 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια

Σε μια έκθεση σχετικά με την παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού, οι υπηρεσίες αυτές των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν ότι τα επίπεδα εμβολιασμού έχουν βαλτώσει, ιδίως στις φτωχές χώρες ή σε περιοχές όπου μαίνονται συρράξεις.

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας για την πρόληψη επιδημιών και να διατηρήσουμε τον κόσμο ασφαλή» επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Άντχανομ Γκεμπρέισους σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Συχνά, εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι φτωχότεροι, οι πλέον περιθωριοποιημένοι, όσοι πλήττονται από συρράξεις ή εκτοπίζονται από τα σπίτια τους, που είναι συνεχώς οι χαμένοι» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Η έκθεση των Π.Ο.Υ. - UNICEF κατέδειξε ότι από το 2010, η κάλυψη εμβολιασμού με τρεις δόσεις εμβολίων κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη και μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς παρέμεινε στάσιμη σε ποσοστό περίπου 86%.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό, καθώς η κάλυψη σε ποσοστό 95% είναι γενικά αναγκαία για να υπάρξει «συλλογική ανοσία» σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το 2018, για παράδειγμα, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε, σε σχεδόν 350.000.

«Η ιλαρά είναι ένας σε πραγματικό χρόνο δείκτης του πού πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στη μάχη κατά αποτρέψιμων ασθενειών» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.

«Μια έξαρση παραπέμπει στις κοινότητες που χάνουν τη δυνατότητα εμβολιασμού… (και) πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να εμβολιάσουμε κάθε παιδί».

Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά παγκοσμίως που δεν έχουν εμβολιαστεί βρίσκονται σε 16 χώρες: Αφγανιστάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Αϊτή, Ιράκ, Μάλι, Νίγηρας, Νιγηρία, Πακιστάν, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία και Υεμένη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Το νέο εξαδύναμο παιδιατρικό εμβόλιο VAXELIS® είναι πλέον διαθέσιμο στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ