ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής & ΕΚΠΑ: Προγραμματική σύμβαση χρηματοδότησης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας

Την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος προαγωγής της ψυχικής υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς από την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), προωθεί η Περιφέρεια Αττικής.

Περιφέρεια Αττικής & ΕΚΠΑ: Προγραμματική σύμβαση χρηματοδότησης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας

Η χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 1.686.658 ευρώ (με ΦΠΑ).

Η Ψυχιατρική νοσηρότητα και συν-νοσηρότητα είναι υψηλή και η γνώση της είναι απαραίτητη σε κάθε ιατρική ειδικότητα. Τουλάχιστον το 20-30% του γενικού πληθυσμού έχει εκδηλώσει ή θα εκδηλώσει κάποια ψυχική νόσο, ενώ το 50% των ασθενών οποιουδήποτε ιατρού εμφανίζει και φυσική διαταραχή η οποία πολύ συχνά επηρεάζει τόσο τον τρόπο εκδήλωσης της «σωματικής» νόσου όσο και τη θεραπευτική διαδικασία.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής και το ΕΚΠΑ υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση προγράμματος που στοχεύει στην υποστήριξη της προαγωγής και διάδοσης τεκμηριωμένων προγραμμάτων ψυχικής υγιεινής που καλύπτουν ευρύ φάσμα «ευαίσθητων» πληθυσμιακών ομάδων.

kethea 2

Ομάδες

-Ασθενείς με διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεκτικοί ασθενείς).

-Ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ανθεκτικοί στη θεραπεία.

-Ασθενείς με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

-Ασθενείς με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) και συναφείς διαταραχές (Δυσμορφοβική Διαταραχή, Διαταραχή Παρασυσσώρευσης).

-Ασθενείς σε οξεία φάση, φορείς σοβαρών ψυχικών διαταραχών.

-Ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ), μεταμοσχευθέντες, οικείοι και φροντιστές και οι Δότες Νεφρών.

-Πάσχοντες από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες οφειλόμενη σε Φυσικές Καταστροφές.

-Στάσεις του κοινού απέναντι στους πρόσφυγες.

Εφαρμογή δράσεων

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσεται η εφαρμογή δράσεων που εστιάζουν:

-Στην ψυχο-εκπαίδευση και υποστήριξη χρόνιων / σοβαρών σωματικών και ψυχικών νόσων,

-στη δημιουργία στρατηγικών πρόληψης, στη διάδοση των έγκυρων ενδείξεων αναφορικά με τη διαγνωστική και τη θεραπευτική αποτίμηση,

-στη διαμόρφωση «μέσων» (κλινικών, ψυχομετρικών, ψυχοφυσιολογικών) για την αποτίμηση του ψυχικώς ευ-έχειν όπως και των συμπροσδιοριστικών παραγόντων (συμπληρωματικά με την αποτίμηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας) κατά την πορεία της ζωής,

- στην επιτάχυνση της ορθολογικής εφαρμογής των σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών κατακτήσεων στην αποτελεσματική μέριμνα των ψυχικά πασχόντων,

-στην ταυτοποίηση και εξέλιξη μεθόδων για την πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση στις στρεσογόνες συνθήκες ζωής όπως και των συνεπειών τους τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο,

-στην ενίσχυση της επίγνωσης της επίδρασης των κοινωνικών συντελεστών στη «σωματική» και «ψυχική» υγεία, καθώς και την ανάδειξη της σπουδαιότητας της ψυχικής υγείας ως διαμεσολαβητή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

psixotherapeia

Αναφορικά με την έρευνα και την επιστημονική καινοτομία, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εφαρμογή προσεκτικά ελεγμένων νευροψυχολογικών δοκιμασιών, τη δημιουργία πρωτότυπων υπολογιστικών «εργαλείων» για την επιτέλεση ή/και διευκόλυνση του ερευνητικού και θεραπευτικού έργου, καθώς και την εμπλοκή νέων επιστημόνων σε αυτό.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται να διαρκέσει 36 μήνες, ενώ θα εκπονηθεί κατά βάση στην Α΄ Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινητείου Νοσοκομείου, στη Νεφρολογική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)