ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απλή στρατηγική για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος (έρευνα)

Η απλή στρατηγική για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος (έρευνα)

Η προσφορά περισσότερων χορτοφαγικών επιλογών στα κυλικεία και τα εστιατόρια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, περιορίζει την κατανάλωση κρέατος χωρίς να έχει επιπτώσεις στις συνολικές πωλήσεις, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ότι ο διπλασιασμός των χορτοφαγικών επιλογών (από 1 στις 4 επιλογές σε 2 στις 4) μείωσε τις αγορές γευμάτων με κρέας κατά 40-80%.

«Η αντικατάσταση κρέατος ή ψαριών από περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές, μπορεί να μοιάζει προφανής, κανείς δεν το είχε κάνει όμως μέχρι σήμερα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Emma Garnett, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία.

«Λύσεις που φαίνονται προφανείς δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη όμως είχε» πρόσθεσε.

Η μετάβαση σε μια πιο χορτοφαγική διατροφή είναι ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον, τόνισε.

Όταν ήταν διαθέσιμες περισσότερες επιλογές για χορτοφάγους, ήταν δημοφιλείς σε κάθε κατηγορία γευμάτων και οι καταναλωτές κρέατος που έτρωγαν χορτοφαγικά γεύματα στο μεσημεριανό απέφευγαν το κρέας και στο δείπνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η «ευέλικτη χορτοφαγία» (flexitarianism) ανήκει στις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις. Όσοι την υιοθετούν τρώνε κυρίως χορτοφαγικά γεύματα, επιτρέπουν όμως στον εαυτό τους μία στο τόσο να τρώνε και ζωικά προϊόντα, όποτε νιώθουν ότι το έχουν ανάγκη.

Όπως κάποιος που κάνει αυστηρό πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα αλλά έχει ελεύθερη μία μέρα το σαββατοκύριακο, οι ευέλικτοι χορτοφάγοι μπορούν να φάνε μία μέρα και κρέας ή ψάρι.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι οι εταιρείες εστίασης που προσφέρουν περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές δεν ανταποκρίνονται απλά στις ανάγκες αλλά επαναδιαμορφώνουν τις απαιτήσεις των πελατών. Οι απλές αλλαγές, όπως η αύξηση του ποσοστού επιλογών για χορτοφάγους, θα μπορούσαν να κλιμακωθούν επωφελώς, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας», ανέφερε η Garnett.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Χορτοφαγική διατροφή: 7 σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον (pics)

Διατροφή: Τι θα κερδίσετε αν αντικαταστήσετε το κρέας με ψάρι

Μπορεί ένα παιδί να είναι χορτοφάγος;

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νοσοκομεία της Αττικής- Φόβοι για αύξηση διασωληνωμένων

Κορονοϊός: «Βόμβα» λοιμωξιολόγων- «Παράταση του lockdown έως τον Απρίλιο»

Ελασσόνα: Εικόνες Αποκάλυψης από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ - Άνοιξε η... γη!

Το έγκλημα της Χαλάστρας: Της είπε πως θα «κλεφτούν» και την έριξε στον Αξιό ποταμό

Λυδία Κονιόρδου: «Δέχθηκα απόπειρα βιασμού στα 15 μου»

Οι άγνωστες ιστορίες όσων επέζησαν από τον Τιτανικό: Ο αρωματοπώλης, οι καμαρώτοι, οι οικογένειες

Ταξίδι σε κάψουλα με 1.080 χλμ/ώρα: Το μέλλον των μετακινήσεων (vids+pics)

Πικέρμι: Ληστές χτύπησαν ηλικιωμένους - Τους άρπαξαν μέχρι και τις βέρες

Survivor Spoiler 07/03: Αυτή η ομάδα κερδίζει το σημερινό αγώνισμα

Εξαφάνιση Άρτεμις: Ανατροπή στην υπόθεση - Οι μαρτυρίες που αλλάζουν τα δεδομένα

Αγρίνιο: Βασάνισαν και σκότωσαν αδέσποτη σκυλίτσα - Παρέμβαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ

Survivor: Εξέλιξη «βόμβα» - Αποβάλλεται ο Σάκης από το παιχνίδι;