#ZeroStigma: Η επιστήμη «συμμαχεί» με την τέχνη για να καταπολεμήσει το στίγμα

Από το 1988, έχει καθιερωθεί η 1η Δεκέμβρη ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις από τον κλάδο της ιατρικής, να γίνονται μία «γροθιά», ενάντια στη σύγχρονη μάστιγα του HIV. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως, παρότι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμοι τρόποι θεραπείας του ιού, το κοινωνικό στίγμα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς του HIV, παραμένει ένα ζήτημα άλυτο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο πως η πρωτοβουλία που κατάφερε και ξεχώρισε φέτος, ήταν αυτή της βιοφαρμακευτικής εταιρίας Gilead Sciences Ελλάς, η οποία μέσα από μία πρωτότυπη εκστρατεία που τιτλοφορήθηκε #ZeroStigma, θέλησε να επικοινωνήσει με τον πιο άμεσο τρόπο, τον στιγματισμό που βιώνουν καθημερινά, άνθρωποι που ζουν με τον ιό του HIV. Έχοντας στο «πλευρό» της τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», πραγματοποίησε μία πολύ διαφορετική δράση από αυτές που συμβαίνουν συνήθως σε παρόμοιες περιστάσεις και μέσω της τέχνης του δρόμου, δηλαδή το graffiti, έφερε στον μακρύ διάλογο που γίνεται γύρω από το AIDS, μία νέα «γλώσσα» επικοινωνίας με ακόμη περισσότερους και ίσως πιο νεαρούς δέκτες.

AIDS2



Πιο συγκεκριμένα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, και υπό την αιγίδα των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αξιοποίησε εμβληματικά σημεία των παραπάνω πόλεων, όπως την είσοδο του σταθμού Μετρό «Μοναστηράκι», το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη και την πλατεία Τριών Συμμάχων στη Πάτρα, για να εκφράσει τη συνύπαρξη, την κοινωνική συνοχή και τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα.

AIDS3



Χάρη στους καλλιτέχνες Kez και Same84 της ομάδας UrbanAct, έδωσε έναν νέο κοινωνικό και δημιουργικό χαρακτήρα στα συγκεκριμένα σημεία, οι οποίοι μέσα από μοναδικά σουρεαλιστικά έργα τους, κατάφεραν και πέρασαν το ηχηρό μήνυμα, πως ανεξάρτητα το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλικότητα ή τις επιλογές, ο ιός του HIV είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Όπως άλλωστε πρόσθεσε εύστοχα και ο Γενικός Διευθυντής της Gilead Hellas, κ. Σάββας Χαραλαμπίδης στις δηλώσεις του: «Το HIV σήμερα λόγω των διαθέσιμων θεραπειών έχει καταστεί χρόνια νόσος. Ωστόσο, δεν πρόκειται να δούμε το τέλος του ΗΙV αν δεν αντιμετωπίσουμε την άγνοια και τις προκαταλήψεις γύρω από το θέμα. Ο φόβος του κοινωνικού στίγματος είναι πολλές φορές χειρότερος από την ίδια την ασθένεια. Γι’ αυτό και το μήνυμά μας για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS είναι #zerostigma».

AIDS4



Ταυτόχρονα με το εικαστικό μέρος της εκστρατείας, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από υπαλλήλους της Gilead, έγκριτα μέλη της ιατρικής κοινότητας, ασθενείς και εθελοντές, σχετικά με το στίγμα και τις διάφορες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως εκστρατείες όπως η παραπάνω, στις οποίες «όπλα» μας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το AIDS, είναι ίσως οι μοναδικοί «σύμμαχοι» που έχουμε ενάντια στην άνιση μάχη με τη σύγχρονη μάστιγα του 21ου αιώνα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς.

MPAKOGIANNIS

Τη δράση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο, όπως ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Χαράλαμπρος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Κώστας Ζέρβας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Αηδονόπουλος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης και ο Δρόσος Τσαβλής Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έτσι, φορώντας όλοι το συμβολικό κόκκινο κορδελάκι, δήλωσαν με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή τους απέναντι στους φορείς.