Πάρκινσον: Χρηματοδότηση του EIT Health στην ελληνική start-up SyNoesis Therapeutics

Πρόκειται για το 1ο βραβείο στα European Health Catapult στην κατηγορία Biotech το 2018, που συνοδεύεται από χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ. Παράλληλα μέσω του βραβείου η ομάδα της SyNoesis Therapeutics επελέγη για να συμμετάσχει στο EIT Health δίκτυο επενδυτών ενώ μέσω συμβουλευτικών παροχών από το δίκτυο έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το business plan της και να ενισχύσει τη δραστηριότητά της, προσελκύοντας επενδυτές υψηλού κύρους και ειδικούς της Υγείας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διασύνδεση που προσφέρει το EIT Health με μια σειρά επενδυτών σε όλη την Ευρώπη, δίνει στη SyNoesis Therapeutics την ευκαιρία να προσελκύσει ακόμα περισσότερους και σημαντικούς επενδυτές από το χώρο της ιατρικής τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας ή της φαρμακευτικής. Παράλληλα η επαφή με τους ειδικούς του οργανισμού, που παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη σε διάφορους τομείς και ειδικά ως προς το επιχειρηματικό σκέλος της προσπάθειας, διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες για μελλοντική ανάπτυξη.



Η SyNoesis Therapeutics στοχεύει στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον

Η SyNoesis Therapeutics, υπό τον δρ Αθανάσιο Σπάθη, είναι μία start up εταιρεία βιοτεχνολογίας που ασχολείται με την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, μίας από τις πλέον διαδεδομένες εκφυλιστικές ασθένειες του νευρολογικού συστήματος. Η start up εντόπισε τρία βασικά προβλήματα γύρω από την αντιμετώπιση του Πάρκινσον και εστίασε στην ανάπτυξη λύσης, μέσω χημικών μορίων που μπορούν να εξελιχθούν σε φάρμακα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, διαμέσου της εξάλειψης των συμπτωμάτων και της περαιτέρω εξέλιξης της νόσου.

Τα προβλήματα στα οποία επιχειρεί να δώσει λύσεις η SyNoesis Therapeutics είναι τα εξής:

- Οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες του οργανισμού πεθαίνουν προοδευτικά, γεγονός που οδηγεί σε ανεπάρκεια ντοπαμίνης και κινητικά συμπτώματα. Καθώς δεν υπάρχει τίποτα για να σταματήσει αυτή η εξέλιξη, η παθολογία της νόσου επιδεινώνεται συνεχώς.

- Μέχρι στιγμής ως θεραπεία για την αναπλήρωση του ελλείμματος ντοπαμίνης, χρησιμοποιείται η λεβοντόπα, η οποία όμως προκαλεί σοβαρές παρενέργειες με την πάροδο του χρόνου.

- Τουλάχιστον 40% -70% των ασθενών με Πάρκινσον πάσχουν από κατάθλιψη.

Με την ανάπτυξη ειδικών θεραπευτικών μεθόδων, η SyNoesis Therapeutics επιτυγχάνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Συγκεκριμένα, οι μέθοδοι αυτές αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις ανάγκες in vivo σε διάφορα μοντέλα ποντικιών, γεγονός που σημαίνει πως σταματούν την πορεία του κυτταρικού θανάτου in vivo, αυξάνουν φυσιολογικά τη βιοσύνθεση της ντοπαμίνης αντικαθιστώντας τη λεβοντόπα και παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, που έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.



Όραμα της SyNoesis Therapeutics είναι η θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και άλλων ασθενειών του εγκεφάλου, όπως είναι το Αλτσχάιμερ.

Το EIT Health ενισχύει τις καινοτόμες start ups της Υγείας

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός EIT Health αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον χώρο της Υγείας. Στόχος είναι οι ιδέες που φέρνουν οι καινοτόμες αυτές start ups να μπορέσουν να αναπτυχθούν πλήρως, ώστε σε τελικό στάδιο να ωφελήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες, που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την αντιμετώπιση ασθενειών που τους ταλαιπωρούν. Σήμερα το EIT Health συνεργάζεται με περισσότερους από 150 εταίρους, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία και ινστιτούτα. Ο προϋπολογισμός του δικτύου ανέρχεται στα δύο δισ. ευρώ, που στο σύνολό τους προορίζονται για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων επαγγελματικών της υγείας και την επένδυση σε καινοτόμα ιατρικά προϊόντα.

To Regional Innovation Scheme είναι ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT), του οποίου οι στόχοι είναι η αύξηση της καινοτομίας στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επωφελούνται άμεσα από τις δραστηριότητες του EIT Health και των υπόλοιπων κοινοτήτων για τη γνώση και την καινοτομία (KICs). Ως κύριος συντονιστής αυτού του προγράμματος, το EIT Health InnoStars δημιουργεί έναν μοναδικό σύνδεσμο μεταξύ αυτών των γεωγραφικά πιο απομακρυσμένων κόμβων και τους βοηθά να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας. Για την Ελλάδα ο κόμβος του EIT Health RIS HUB είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου με συντονιστή τον κ. Γεώργιο Μέγα. Σήμερα υπάρχουν δεκατέσσερις κόμβοι RIS, που έχουν επιλεγεί με ανταγωνιστικά κριτήρια και βρίσκονται σε δεκατρείς χώρες, και οι οποίοι υποστηρίζουν την ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων που επιδιώκουν την καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη.

Χρηματικά έπαθλα, ακόμα και για όλους τους συμμετέχοντες και όχι μόνο τους νικητές, σε κάποια από τα προγράμματα, σημαντικές επαφές με ανθρώπους του χώρου και επενδυτές που δίνουν νέες δυνατότητες σε start up εταιρείες, αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που αποκομίζουν όσες νεοφυείς επιχειρήσεις παίρνουν μέρος στα προγράμματα του δικτύου. Το EIT Health έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, τον θαυμασμό και τον σεβασμό της ευρωπαϊκής κοινότητας, καθώς το έργο του έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών, με σκοπό την εντυπωσιακή βελτίωσή της.