ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβίωση σε πράσινο περιβάλλον: Ποια κακιά συνήθεια σας βοηθά να «κόψετε»

Μελέτες που έγιναν κατά το παρελθόν, έχουν δείξει ότι όσοι ζουν σε μέρη με πολύ πράσινο που φαίνεται από το σπίτι τους, έχουν μικρότερη διάθεση για κατανάλωση αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφών.

Διαβίωση σε πράσινο περιβάλλον: Ποια κακιά συνήθεια σας βοηθά να «κόψετε»

Επίσης, όσοι επισκέπτονται συχνά τους κοντινούς χώρους πρασίνου έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, ιδιαίτερα λιγότερο στρες.

Σύμφωνα με μία νέα βρετανο-αυστριακή επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να καπνίσουν και είναι πιθανότερο να κόψουν τελείως το τσιγάρο εάν ζουν σε γειτονιές με πολύ πράσινο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Πλίμουθ, του Έξετερ και της Βιέννης, με επικεφαλής την ψυχολόγο Λίαν Μάρτιν του πρώτου, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 8.000 ενήλικες, από τους οποίους το 19% ήταν νυν καπνιστές, ενώ το 45% κάπνιζαν τακτικά για κάποιο χρονικό διάστημα στο παρελθόν.

Διαπιστώθηκε ότι, όσοι ζούσαν σε περιοχές με μεγάλη αναλογία χώρων πρασίνου ήταν κατά μέσο όρο 20% λιγότερο πιθανό να είναι τωρινοί καπνιστές, σε σχέση με όσους ζούσαν σε γειτονιές με λιγοστό πράσινο. Επιπροσθέτως, μεταξύ όσων ήταν πρώην καπνιστές, εκείνοι που ζούσαν σε πράσινες περιοχές ήταν 12% πιθανότερο να το έχουν κόψει οριστικά. Αυτό ισχύει άσχετα με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ανθρώπων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Κοινωνικής Ιατρικής «Social Science & Medicine».

Διαβάστε επίσης:

Παιδικός εγκέφαλος: Τα οφέλη από τη διαμονή σε πράσινο περιβάλλον

Οι πράσινοι εργασιακοί χώροι προωθούν την υγεία και την παραγωγικότητα

Οι πράσινοι χώροι στο σχολείο ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών