Παιδικοί εμβολιασμοί: Κανονικά ο προγραμματισμός, ειδικά εν μέσω πανδημίας

Πολλοί είναι οι γονείς που δεν προγραμματίζουν όπως πρέπει τον εμβολιασμό των παιδιών τους, καθώς θεωρούν ότι προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να είναι εντελώς παραπλανητικό, καθώς είναι γεγονός πως παραμένουν «ενεργοί» όλοι οι κίνδυνοι για την υγεία μικρών και μεγάλων και μάλιστα αυξάνονται, καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά και τα παιδιά επανέρχονται πλήρως στις δραστηριότητές τους. Μάλιστα, η ανάγκη οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από μολυσματικές ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει και σταδιακά αναμένεται να προστατεύσει τον παγκόσμιο πληθυσμό και να εξουδετερώσει τις συνθήκες πανδημίας, όμως προς το παρόν, αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, είναι να θωρακίσουμε με τον καλύτερο τρόπο την υγεία μας τουλάχιστον από τους κινδύνους που μπορούμε.

Επικαιροποίηση οδηγιών εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας

Είναι γεγονός πως κατά τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, όταν επιβλήθηκε για πρώτη φορά γενικό lock down στη χώρα, παρατηρήθηκε το λεγόμενο «εμβολιαστικό κενό»: Οι περισσότεροι συμπολίτες μας απέφυγαν κάθε είδους εξόδους από το σπίτι και ειδικά όσες αφορούσαν επισκέψεις σε ιατρεία, ουσιαστικά «πέφτοντας στην παγίδα». Οι παιδικοί εμβολιασμοί αναβλήθηκαν μαζικά, καθώς οι γονείς δεν επισκέφθηκαν με τα παιδιά τους τους παιδιάτρους όπως όφειλαν, με αποτέλεσμα, ειδικά τα βρέφη και τα μωρά να μείνουν «ακάλυπτα» έναντι ασθενειών για τις οποίες υπάρχει σήμερα πλήρης προστασία.

moro



Στο πλαίσιο αυτό, ήδη μέσα στο 2020 το υπουργείο Υγείας προχώρησε δύο φορές σε επικαιροποίηση των οδηγιών αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, ειδικά κατά την περίοδο πανδημίας από SARS-CoV-2. Αναλυτικότερα, στην πιο πρόσφατη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «συστήνεται:

- Έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός όλων των ηλικιακών ομάδων.

- Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.

- Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Γενικά επισημαίνεται ότι:

- Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας.

- Ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19.

- Ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορωναϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης, ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου».

Κενά και στην ενημέρωση για τη Μηνιγγίτιδα Β’, μια ιδιαίτερα ύπουλη νόσο

Είναι χαρακτηριστικό πως οι καθιερωμένες, προγραμματισμένες επισκέψεις στον παιδίατρο, εκτός από το επιβεβλημένο check up και τον εμβολιασμό έχουν στόχο και την ενημέρωση των γονιών γύρω από θέματα που αφορούν στην υγεία του παιδιού τους. Ο παιδίατρος άλλωστε είναι αυτός που θα ενημερώσει τους γονείς και για μία πολύ επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί την υγεία των παιδιών, τη Μηνιγγίτιδα Β’. Πρόκειται για μία ύπουλη νόσο, που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να επιφέρει βαριές αναπηρίες, ακόμα και τον θάνατο μέσα σε ελάχιστα 24ωρα. Το ευτύχημα είναι ότι η επιστήμη έχει αναπτύξει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της συγκεκριμένης νόσου, το οποίο προφυλάσσει τα παιδιά, σώζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

paidikoi emvoliasmoi



Το γεγονός πως ο ιατρικός κόσμος χαρακτηρίζει «ύπουλη νόσο» τη Μηνιγγίτιδα Β’ έγκειται στα εξής χαρακτηριστικά της:

- Προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες.

- Εξελίσσεται ταχύτατα, μέσα σε 24 ώρες και εκτιμάται ότι 1 στα 5 περιστατικά μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

- Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν πολύ με της γρίπης ή μιας απλής ίωσης: Πυρετός, πονοκέφαλος, εμετός κά.

- Ένας στους δέκα ενήλικες φέρει το βακτήριο της Μηνιγγίτιδας Β’ ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε μωρά, νήπια και παιδιά, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως μπορεί να είναι ένα φιλί, ο βήχας ή το φτάρνισμα.

Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε πως βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, ενώ ακολουθούν τα νήπια ηλικίας, από ενός έως τεσσάρων ετών.

Είναι, λοιπόν, σαφές πως η Μηνιγγίτιδα Β’ είναι μία επικίνδυνη νόσος, από την οποία δεν πρέπει να αμελούμε να προστατεύουμε τα παιδιά. Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να το επιτύχουμε είναι μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την Μηνιγγίτιδα Β’, για την οποία υπάρχει ειδικό εμβόλιο, όπως θα μας εξηγήσει ο παιδίατρός μας.