Ξηροί οφθαλμοί: Επηρεάζει η πολύωρη χρήση μάσκας προστασίας για τον κορονοϊό τα μάτια μας;

Ήδη από την αρχή της πανδημίας, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η χρήση της μάσκας προστασίας ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πολλοί διαπίστωσαν πως προκαλεί δυσφορία στους οφθαλμούς. Λίγο αργότερα, επιστημονικές έρευνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως πράγματι, η χρήση της μάσκας προστασίας κατά του κορωνοϊού, μπορεί να προκαλέσει στα μάτια αυτού που τη φοράει, αυτό που ονομάζουμε ξηροφθαλμία. Μάλιστα, έχει επικρατήσει και ο όρος «MADE» («Mask Associated Dry Eye») που περιγράφει ακριβώς την προκαλούμενη από τη μάσκα οφθαλμική ξηρότητα.

Ουσιαστικά, αυτό που αισθανόμαστε πολύ συχνά όσοι φοράμε μάσκα προστασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, για παράδειγμα, είναι μια κόπωση στα μάτια, ένα «κόψιμο», ενώ πιθανώς τα νιώθουμε «στεγνά» ή αισθανόμαστε πως «κάτι» έχει μπει κάτω από το βλέφαρο και μας ενοχλεί. Πράγματι, αυτά είναι εν ολίγοις τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, η οποία εμφανίζεται ακόμα πιο συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όσοι ήδη αντιμετώπιζαν ξηροφθαλμία προ πανδημίας ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, ενώ ειδικά εργαζόμενοι σε οθόνες, που έως τώρα δεν είχαν πρόβλημα, αναφέρουν ενόχληση στα μάτια, θόλωση της όρασή τους και δυσφορία. Η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, που είναι συχνά κακής ποιότητας.

on1

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Magna Graecia στην Ιταλία, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Graefe’s Archive for Clinical & Experimental Ophthalmology, διαπιστώνει πως περίπου ένας στους δέκα αντιμετωπίζει ξηροφθαλμία λόγω της μάσκας. Παράλληλα, δίνει την εξήγηση πως οφείλεται στο ότι η μάσκα που φοράμε δεν μας ταιριάζει ακριβώς ή πως λόγω της πολύωρης χρήσης, μετατοπίζεται συχνά από τη σωστή θέση της. Έτσι, ο αέρας της εκπνοής μας διαχέεται προς τα μάτια μας, επιφέροντας γρηγορότερη εξάτμιση των δακρύων και προκαλώντας έλλειψη του φυσικού λιπαντικού στα μάτια μας.

Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έχει επισημάνει πως λόγω της ξηροφθαλμίας αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού, με τον εξής τρόπο: Ο πάσχων από ξηροφθαλμία τείνει να αγγίζει τα μάτια του με τα χέρια του συχνότερα, λόγω της ενόχλησης που αισθάνεται. Θέλει να τα τρίψει, να τα σκουπίσει, να τα ανακουφίσει με κάποιον τρόπο, με αποτέλεσμα, εάν τα χέρια του είναι μολυσμένα, η μόλυνση να μεταδοθεί μέσω του βλεννογόνου των ματιών.

Πώς αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και με ασφάλεια την ξηροφθαλμία

Σε κάθε περίπτωση, το τρίψιμο των ματιών που υποφέρουν δεν συνιστά μέθοδο αντιμετώπισης, ούτε καν ανακούφισης, καθώς το πιθανότερο είναι πως θα δυσχεράνει την υπάρχουσα κατάσταση. Απαιτείται άλλου είδους δράση, προκειμένου να ανακουφιστούμε από τα ενοχλητικά συμπτώματα και να παραμείνουμε ασφαλείς. Η σωστή εφαρμογή της μάσκας, ο καλός εξαερισμός του χώρου, τα συχνά διαλείμματα κατά την εργασία μπροστά από ψηφιακές οθόνες είναι μέτρα που μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, πρέπει όμως να τηρούνται απαρεγκλίτως για να δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Θεωρείται απαραίτητο αυτά τα βήματα προς ανακούφιση από την ξηροφθαλμία να συνοδευτούν από μία θεραπεία που να δρα όπως τα αληθινά δάκρυα, ώστε να ενυδατώσει τους οφθαλμούς όπως και όσο χρειάζεται. Αναλυτικότερα, όσοι αντιμετωπίζουν ξηροφθαλμία χρειάζονται ένα «έξυπνο» δάκρυ, που να αποκαθιστά τη λιπιδική στιβάδα των ματιών που εξατμίζεται λόγω της ξηρότητας, να αντιμετωπίζει το πρόβλημα και στις τρεις στιβάδες του ματιού (λιπιδική, υδατική, βλεννώδης) και να είναι θετικά φορτισμένο ώστε να διατηρεί την ενυδάτωση τοπικά. Το Cationorm® είναι ένα μοναδικό κατιονικό γαλακτώδες διάλυμα, που προστατεύει, ενυδατώνει και προάγει την επούλωση των ματιών που ταλαιπωρούνται από ξηροφθαλμία. Αυτές οι προηγμένης τεχνολογίας οφθαλμικές σταγόνες ελέγχουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα, παρέχουν αίσθηση άνεσης και ευκολίας στη χρήση, δεν έχουν συντηρητικά και είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση ακόμα και για εκείνους που φορούν φακούς επαφής. Κυκλοφορούν σε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων χωρίς συντηρητικά και το 97,7% όσων τις χρησιμοποιούν δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα μετά από ένα μήνα.

on2

Κάθε σταγόνα Cationorm® περιέχει θετικά φορτισμένα νανοσταγονίδια που έλκονται από την οφθαλμική επιφάνεια, που είναι αρνητικά φορτισμένη, γεγονός που επιτρέπει την προσκόλληση, την εξάπλωση και την παραμονή του προϊόντος επί μακρόν στο μάτι. Ουσιαστικά, αξιοποιούν την έξυπνη τεχνολογία 3-στιβάδων Novasorb για την καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, προσφέροντας ανακούφιση αλλά και επούλωση. Μία σταγόνα σε κάθε οφθαλμό, από μία έως τέσσερις φορές την ημέρα αρκεί για να δούμε ορατά αποτελέσματα.

Επομένως, είναι σαφές πως εν μέσω πανδημίας, η χρήση μάσκας προστασίας είναι απαραίτητη. Αντιμετωπίζοντας την ξηροφθαλμία που τυχόν προκαλεί εγκαίρως και αποτελεσματικά είμαστε βέβαιοι πως εξαλείφουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα και προστατεύουμε τους οφθαλμούς μας ειδικά και την υγεία μας γενικότερα, με τον καλύτερο τρόπο. Με τη βοήθεια του Cationorm®, που δρα όπως τα αληθινά δάκρυα, έχουμε μια έξυπνη λύση, που μας ανακουφίζει και παράλληλα φροντίζει την υγεία των ματιών μας.