ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατηγορία φαρμάκων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναστροφή βλαβών από την ακτινοθεραπεία

Δοκιμάζοντας σενολυτικά φάρμακα σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα που έλαβαν θεραπεία λίγο μετά την ακτινοθεραπεία δεν υπέφεραν από πρόωρη γήρανση.

Κατηγορία φαρμάκων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναστροφή βλαβών από την ακτινοθεραπεία

Οι επιζώντες από καρκίνο υποφέρουν συχνά από καταστάσεις όπως πολυνοσηρότητα, προοδευτική αδυναμία και πρόωρη νοσηρότητα. Αυτό οφείλεται συχνά στην κυτταρική γήρανση, που προκαλείται από την ακτινοθεραπεία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, μια σύντομη θεραπεία με σηνολυτικά, τα οποία εξουδετερώνουν κύτταρα που έχουν καταστραφεί από θεραπείες καρκίνου, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες ζωής του επιζώντος.

Δοκιμάζοντας τα φάρμακα σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα έλαβαν θεραπεία λίγο μετά την ακτινοθεραπεία δεν υπέφεραν από πρόωρη γήρανση και στα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν τα φάρμακα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων είχε βελτιωθεί η υγεία τους.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιζώντων από καρκίνο, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Satomi Miwa, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θεραπεύονται με επιτυχία από τον καρκίνο και τα ποσοστά επιβίωσης από πολλούς τύπους καρκίνου είναι υψηλά», είπε η Miwa. «Οι άνθρωποι που έχουν νικήσει τον καρκίνο μπορούν να αρχίσουν να ονειρεύονται τη νέα τους ζωή με την προϋπόθεση ότι αποκτούν μια ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα φαίνεται να υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες και να μειωθούν οι κίνδυνοι υποτροπής του καρκίνου».

Τα οφέλη των σενολυτικών φαρμάκων

Τα σενολυτικά καταστρέφουν τα γηρασμένα κύτταρα στοχεύοντας σε μηχανισμούς επιβίωσης που δεν υπάρχουν στα κανονικά κύτταρα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

Δώδεκα κλινικές δοκιμές με σενολυτικά διεξάγονται επί του παρόντος στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της διαβητικής νεφρικής νόσου και της πνευμονικής ίνωσης, πρόσθεσε το πανεπιστήμιο.