ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα αυγό την ημέρα, τα καρδιαγγειακά κάνει πέρα (έρευνα)

Φάτε ένα αυγό στο πρωινό πριν πάτε για δουλειά και μειώστε τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Ένα αυγό την ημέρα, τα καρδιαγγειακά κάνει πέρα (έρευνα)

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 5.000 άνθρωποι έδειξε ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να έχει ουσιαστικά οφέλη για την υγεία.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα ολόκληρο αυγό καθημερινά, είχαν υψηλότερα επίπεδα υγιεινών πρωτεϊνών και καλής χοληστερόλης στο αίμα τους και χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

Αυτός ο συνδυασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αποτρέποντας την απόφραξη των αρτηριών, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Η κατανάλωση αυγών είχε συνδεθεί στο παρελθόν με την αύξηση της κακής χοληστερόλης.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που τρώνε αυγά έχουν στο αίμα τους περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται APOA1, ένα βασικό δομικό στοιχείο της καλής χοληστερόλης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν 4.778 ενήλικες Κινέζους ηλικίας 30 έως 79 ετών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με την διατροφή που ακολουθούσαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν το πόσο συχνά κατανάλωναν 12 ομάδες τροφίμων, όπως αυγά, ρύζι, σιτάρι, κρέας, πουλερικά, ψάρια, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά.

Ρωτήθηκαν αν έτρωγαν αυγά «ποτέ / σπάνια», μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, τέσσερις έως έξι ημέρες την εβδομάδα ή καθημερινά.

Η μέση βαθμολογία ήταν η κατανάλωση αυγών 2,6 ημέρες την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε εξέταση αίματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν από τέσσερα έως επτά αυγά την εβδομάδα είχαν υψηλά επίπεδα APOA1 (απολιποπρωτεΐνης Α1).

Η APOA1 είναι ένα δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), της «καλής χοληστερόλης», η οποία παίρνει τη χοληστερόλη από τους ιστούς και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ είτε για ανακύκλωση είτε για απέκκριση στη χολή.

Η HDL είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων καθαρών, χωρίς λιπαρές εναποθέσεις.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης 14 πρωτεΐνες που συνδέονται με την καρδιακή νόσο. Κάποιες από αυτές βοηθούν στην προστασία από τη νόσο και άλλες συμβάλλουν σε αυτή.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν λιγότερα αυγά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα των ωφέλιμων πρωτεϊνών και υψηλά επίπεδα των επιβλαβών πρωτεϊνών, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν αυγά πιο συχνά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Canqing Yu, καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο κινεζικό πανεπιστήμιο, είπε ότι τα ευρήματα εξηγούν γιατί η μέτρια κατανάλωση αυγών είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με πολλούς μεταβολικούς δείκτες, οι οποίοι μπορεί να εξηγούν εν μέρει την προστατευτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αυγών στις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της κινεζικής κυβέρνησης για κατανάλωση 40-50 γραμμαρίων ολόκληρου αυγού, που ισοδυναμεί με ένα μεσαίο έως μεγάλο αυγό, την ημέρα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.