ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ορμόνες: Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γυναικών

Οι πράξεις γενναιοδωρίας αποτελούν πάντα μια ευχάριστη έκπληξη, ο χρόνος εκδήλωσής τους όμως είναι μάλλον προβλέψιμος.

Ορμόνες: Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γυναικών

Νέα μελέτη που παρατήρησε τον τρόπο που ο έμμηνος κύκλος επηρεάζει τη συμπεριφορά των γυναικών, διαπίστωσε ότι είναι πιο πιθανό να κεράσουν τους φίλους τους ή να κάνουν δώρα στους συντρόφους τους κατά το δεύτερο μισό του κύκλου τους.

Μελετώντας τις γυναικείες ορμόνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της προγεστερόνης σε συνδυασμό με χαμηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης έχουν ως αποτέλεσμα την πιο γενναιόδωρη συμπεριφορά.

Αυτός ο συνδυασμός ορμονών λαμβάνει χώρα κατά την ωχρινική φάση, δηλαδή το τμήμα του εμμηνορροϊκού κύκλου που εμφανίζεται μετά την ωορρηξία αλλά πριν από την πρώτη ημέρα του επόμενου εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτή η φάση, κατά την οποία το σώμα μιας γυναίκας προετοιμάζεται για πιθανή εγκυμοσύνη, διαρκεί κατά μέσο όρο από 12 έως 14 ημέρες.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες έγιναν εξελικτικά πιο φιλικές, προκειμένου να ενισχύουν το κοινωνικό δίκτυο σε αυτή τη φάση τη ζωής τους για να τις προσέχει ενώ είναι έγκυες.

Η αύξηση της προγεστερόνης ενισχύει την «ενεργή, αυτόκλητη προκοινωνική συμπεριφορά», ενώ η σε αντάλλαγμα «βοήθεια, υποστήριξη και προστασία» αυξάνει τις πιθανότητες της εγκύου να επιβιώσει. Όμως η γενναιοδωρία δεν αφορά τους άγνωστους.

Οι ψυχολόγοι μελέτησαν 129 γυναίκες ηλικίας 18-36 ετών με κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους. Οι γυναίκες δεν έπαιρναν ορμόνες αντισύλληψης και είχαν τακτικό έμμηνο κύκλο.

Στις γυναίκες τέθηκε ένα δίλημμα: έπρεπε να επιλέξουν αν θα λάβουν υψηλή αμοιβή για να ωφελήσουν τον εαυτό τους ή αν δέχονται χαμηλότερη αμοιβή προκειμένου να ωφεληθούν και άλλοι άνθρωποι.

Από τις γυναίκες λήφθηκαν δείγματα σάλιου ενώ εξετάστηκαν για τα επίπεδα ορμονών τους.

Μελετώντας τις γυναικείες ορμόνες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αύξηση της προγεστερόνης σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη οιστραδιόλη αντιστοιχούσε σε πιο γενναιόδωρη συμπεριφορά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychoneuroendocrinology.