ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άσκηση κάθε μέρα ή το σαββατοκύριακο; Ποια είναι πιο ωφέλιμη

Μια καλή δόση άσκησης το σαββατοκύριακο είναι εξίσου ωφέλιμη για το σώμα με την κατανομή της σωματικής δραστηριότητας στη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Άσκηση κάθε μέρα ή το σαββατοκύριακο; Ποια είναι πιο ωφέλιμη

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν 350.000 ανθρώπους για 10 χρόνια για να δουν πόσο καλά τα πήγαν οι λεγόμενοι αθλητές του σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, αυτό που έχει σημασία είναι το είδος και ο συνολικός χρόνος άσκησης και όχι ο αριθμός των συνεδριών.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Το να πάτε για ένα γρήγορο περπάτημα, για ποδήλατο ή να παίξετε τένις τον διπλάσιο χρόνο, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε 75 λεπτά έντονης άσκησης, όπως τρέξιμο, κολύμπι ή ποδόσφαιρο, σύμφωνα με το NHS.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην αμερικανική μελέτη κατένειμαν την ποσότητα της άσκησης στη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ άλλοι ακολούθησαν μία ή δύο συνεδρίες άσκησης.

Όσοι έφτασαν το συνιστώμενο χρόνο άσκησης, είτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είτε το σαββατοκύριακο, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έκαναν λιγότερη άσκηση από τη συνιστώμενη ποσότητα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων ενδυνάμωσης και να προσπαθούν να μην μένουν καθιστοί για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν γιόγκα, πιλάτες και βαριά κηπουρική.

Η έντονη άσκηση που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των συνιστώμενων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και μπορεί να γίνει σε μικρότερες δόσεις, περιλαμβάνει:

- διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης
- ποδηλατική άσκηση υψηλής έντασης
- άρση μεγάλων βαρών
- τρέξιμο στην ανηφόρα

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όταν πρόκειται για την άσκηση, σημασία δεν έχει το πότε γίνεται, αρκεί να είναι κάποιος συνεπής.

«Είτε στριμώχνετε την άσκηση στο σαββατοκύριακο είτε την κατανέμετε στη διάρκεια της εβδομάδας, στοχεύστε σε 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα κάθε εβδομάδα.

«Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό» υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.