ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο

Όσο πιο αισιόδοξος είναι κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να ζήσει πολλά χρόνια.

Γιατί οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο

Νέα μελέτη σε δείγμα σχεδόν 160.000 γυναικών, έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσει κάποιος τα 90.

«Παρόλο που η αισιοδοξία μπορεί να επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες, σύμφωνα με τα ευρήματά μας τα οφέλη της αισιοδοξίας ως προς τη μακροζωία διατρέχουν φυλετικές και εθνικές ομάδες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κύρια συγγραφέας της μελέτης Χαγιάμι Κόγκα, μεταδιδακτορική φοιτήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Η αισιοδοξία ίσως πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο των παρεμβάσεων με στόχο τη μακροζωία σε διάφορες ομάδες», προσθέτει η Κόγκα.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει τη συσχέτιση της μακροζωίας και της αισιοδοξίας.

Μελέτη του 2019 έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας, ζουν κατά μέσο όρο 11-15% περισσότερο από εκείνους που δεν σκέφτονται θετικά και είναι πιθανότερο να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 85.

Τα ευρήματα ισχύουν ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κατάσταση υγείας, η κατάθλιψη, το κάπνισμα, οι κοινωνικές σχέσεις, η κακή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αισιοδοξία δεν σημαίνει να αγνοούμε τους στρεσογόνους παράγοντες. Όταν όμως προκύπτουν αρνητικές καταστάσεις, οι αισιόδοξοι είναι λιγότερο πιθανόν να κατηγορήσουν τον εαυτό τους και πιο πιθανό να δουν το εμπόδιο ως κάτι παροδικό ή ακόμα και ως θετικό. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν επίσης πως έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες ώστε να τους συμβούν καλά πράγματα στο μέλλον.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει τη σχέση της αισιοδοξίας και της καλύτερης διατροφής και της άσκησης, της καλύτερης καρδιακής υγείας και του πιο δυνατού ανοσοποιητικού.

Μελέτες σε δίδυμα αδέλφια έδειξαν ότι μόνο το 25% της αισιοδοξίας μας επηρεάζεται από τα γονίδιά μας. Το υπόλοιπο εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις.

Πηγή: CNN