ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβλήματα συμπεριφοράς αναπτύσσουν τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό - Δείτε γιατί

Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό γεύμα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Προβλήματα συμπεριφοράς αναπτύσσουν τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό - Δείτε γιατί

Το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα, καθώς δίνει στον εγκέφαλο και στο σώμα τα καύσιμα που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της ημέρας.

Πολλοί άνθρωποι όμως το παραλείπουν τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενοι στις μελέτες που δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία ωφελεί την υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο προβλημάτων, όπως το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κακή διάθεση στους νέους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους γονείς 3.700 παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών στην Ισπανία για να δουν πώς επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία οι διατροφικές τους συνήθειες.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να προκαλέσει τα προβλήματα επειδή οι άνθρωποι χάνουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά το πρωί, τα οποία δεν αναπληρώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση πρωινού στο δρόμο για το σχολείο, από ένα καφέ ή ένα εστιατόριο, αύξησε τον κίνδυνο σε σύγκριση με το να τρώει κανείς πρωινό στο σπίτι.

Ο συγγραφέας Δρ. Jose Francisco Lopez-Gil, από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha στην Κουένκα, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι δεν είναι σημαντικό μόνο το να τρώνε οι νέοι πρωινό, αλλά και το πού και το τι τρώνε. Η παράλειψη πρωινού ή η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους. Ομοίως, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή ποτών σχετίζεται με υψηλότερες ή χαμηλότερες πιθανότητες ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς».

Στη μελέτη συμμετείχαν οι γονείς 3.772 παιδιών στην Ισπανία το 2017.

Οι γονείς ρωτήθηκαν σχετικά με τη διάθεση, την αυτοεκτίμηση και τα επίπεδα άγχους των παιδιών τους, για το ακριβές περιεχόμενο του πρωινού γεύματος αλλά και το πού έτρωγαν πρωινό τα παιδιά.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την ηλικία, το φύλο, την περιοχή κλπ. και βαθμολόγησαν τα παιδιά για γενικά ψυχοκοινωνικά προβλήματα συμπεριφοράς, με βάση τις απαντήσεις σε 25 ερωτήσεις.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα παιδιά που παρέλειπαν το πρωινό είχαν 3,29 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς από εκείνα που δεν το έκαναν.

Όσα παιδιά έτρωγαν πρωινό εκτός σπιτιού είχαν 2,06 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοια προβλήματα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το πρωινό που καταναλώνεται σε καφετέριες και εστιατόρια γρήγορου φαγητού είναι λιγότερο θρεπτικό.

Aυτό που έτρωγαν τα παιδιά είχε επίσης αντίκτυπο. Το να μην τρώει ένα παιδί πρωινό που περιλαμβάνει τροφές όπως το ψωμί, το τοστ ή τα δημητριακά, αύξησε τις πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς κατά 31%.

Ο Δρ. Lopez-Gil είπε: «Το γεγονός ότι η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού συνδέεται με μεγαλύτερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα είναι μια νέα πτυχή της μελέτης μας. Τα ευρήματά μας ενισχύουν την ανάγκη να προωθήσουμε το πρωινό ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Πρέπει όμως να καταναλώνεται στο σπίτι. Ένα πρωινό που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά ή/και δημητριακά και ελαχιστοποιεί ορισμένες ζωικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων υγείας στους νέους».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Frontiers in Nutrition.