ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλτσχάιμερ: Τι δείχνει για τον εγκέφαλο η υγεία της καρδιάς στα 30

Νέα μελέτη του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου δείχνει ότι ο δρόμος προς την άνοια μπορεί να ξεκινάει ήδη από την ηλικία των 30, με την κακή υγεία της καρδιάς να συνδέεται με την ακραία γήρανση του εγκεφάλου.

Αλτσχάιμερ: Τι δείχνει για τον εγκέφαλο η υγεία της καρδιάς στα 30

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η γνωστική ηλικία του εγκεφάλου σχετίζεται με την καρδιαγγειακή υγεία σε διαφορετικά στάδια της ζωής.

Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι η κακή υγεία της καρδιάς μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλο, κάτι που υπολόγισαν παρακολουθώντας το μέγεθος του εγκεφάλου των συμμετεχόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσοι είχαν χειρότερη καρδιακή υγεία στην ηλικία των 36 ετών και στη συνέχεια στην ηλικία των 69 ετών, βρέθηκαν να έχουν εγκεφάλους 10 ή ακόμη και 20 χρόνια μεγαλύτερους από τη βιολογική τους ηλικία.

Η μελέτη ελπίζει ότι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της υγείας της καρδιάς σας και της ταχύτητας με την οποία εξελίσσονται ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν άτομα που «κινδυνεύουν» από επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου πριν καν φτάσουν στη μέση ηλικία.

Εκείνοι που είχαν ηλικία εγκεφάλου περίπου 70 ετών, είχαν μεγαλύτερη συρρίκνωση εγκεφάλου και χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ. Βρέθηκε επίσης ότι οι άνδρες έχουν γενικά μικρότερο εγκέφαλο από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

Ο καθηγητής Jonathan Schott, από το Ερευνητικό Κέντρο Άνοιας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι παρόλο που οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ήταν παρόμοιας βιολογικής ηλικίας, υπήρχε μεγάλη ποικιλία στην ηλικία του εγκεφάλου που προέβλεψε το μοντέλο του υπολογιστή. Ελπίζουμε ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο επιταχυνόμενης γήρανσης, ώστε να μπορούν να τους προσφερθούν έγκαιρες στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι είχαν επιδεινωμένη υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού στις ηλικίες 36 και 69 ετών αντιμετώπιζαν επίσης υψηλότερο επιπολασμό εγκεφαλοαγγειακής νόσου, η οποία επηρεάζει τη ροή του αίματος μέσω των αγγείων στον εγκέφαλο - μια κατάσταση που συνδέεται με την άνοια.

Η μελέτη παρακολούθησε την υγεία των συμμετεχόντων καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, κάτι που έδωσε στους ερευνητές μια εικόνα για τους παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρέασαν την υγεία του εγκεφάλου τους.

Προκειμένου να υπολογίσουν τις ηλικίες των 500 και πλέον συμμετεχόντων στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν κάθε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και να καθορίσουν το βαθμό στον οποίο είχαν συρρικνωθεί τα αγγεία του εγκεφάλου.

Η Δρ. Sara Imarisio από το Βρετανικό Ίδρυμα Έρευνας του Αλτσχάιμερ, είπε ότι η μελέτη εξηγεί τη «σύνθετη σχέση μεταξύ των διαφορετικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου των ανθρώπων σε όλη τους τη ζωή».

«Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, οι ερευνητές της μελέτης ανακάλυψαν ακόμη περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η κακή υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία συνδέεται με μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου στη μετέπειτα ζωή».

Πηγή: The Lancet