ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρόνια δυσπεψία: Θεραπεία με συσκευή διέγερσης που τοποθετείται στο αυτί

Μια συσκευή που «γαργαλάει» ένα νεύρο στο αυτί θα μπορούσε να θεραπεύσει τη χρόνια δυσπεψία.

Χρόνια δυσπεψία: Θεραπεία με συσκευή διέγερσης που τοποθετείται στο αυτί

Η διέγερση του νεύρου με μια ήπια δόση ηλεκτρισμού μειώνει κάποια από τα συμπτώματα έως και κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μικρή συσκευή με κλιπ στοχεύει το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μεγαλύτερο του σώματος, το οποίο εκτείνεται από τον εγκέφαλο μέχρι το κόλον και εμπλέκεται στη ρύθμιση της πέψης, της διάθεσης, της αρτηριακής πίεσης και της αναπνοής.

Η διέγερση αυτού του νεύρου έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη.

Συνήθως περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας γεννήτριας μεγέθους σπιρτόκουτου στο στήθος και τη σύνδεσή της στο νεύρο που περνά από το στήθος στο λαιμό. Η γεννήτρια ενεργοποιείται από τον ασθενή κουνώντας μια συσκευή χειρός.

Το πλεονέκτημα της συσκευής «γαργαλητού» του αυτιού είναι ότι κάνει την ίδια δουλειά χωρίς να χρειαστεί χειρουργική εμφύτευση συσκευής.

Επιστήμονες στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ναντζίνγκ στην Κίνα χρησιμοποίησαν τη συσκευή για να θεραπεύσουν 36 ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία, μια χρόνια μορφή δυσπεψίας που εκτιμάται ότι επηρεάζει το 10-30% των ενηλίκων κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, υπερβολικές ερυγές ή ναυτία μετά τα γεύματα και πρώιμο αίσθημα πληρότητας στο φαγητό.

Αν και δεν είναι σαφές τι την προκαλεί, οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στους συνήθεις παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται τα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη, το κάπνισμα, το άγχος και η κατάθλιψη.

Το στομάχι πρέπει να χαλαρώνει και να διαστέλλεται για να δεχθεί το φαγητό. Στα άτομα με λειτουργική δυσπεψία όμως, αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεαστεί.

Τα σήματα που αποστέλλονται στο στομάχι για να αδειάσει την τροφή στο λεπτό έντερο, μπορεί επίσης να μην λειτουργούν σωστά, προκαλώντας τη συσσώρευση τροφών και αερίων.

Η διάγνωση γίνεται συχνά αποκλείοντας άλλες αιτίες, όπως το έλκος στομάχου. Η έλλειψη ωστόσο προφανούς εξήγησης, σημαίνει ότι πολλοί υποφέρουν από τα συμπτώματα για να μεγάλα διαστήματα. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν προκινητικά φάρμακα, τα οποία επιταχύνουν την κένωση του στομάχου και την ταχύτερη διάβαση του περιεχομένου του στο λεπτό έντερο.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μελέτης, οι επιστήμονες προσάρτησαν ένα ηλεκτρόδιο στην πτυχή κάθε αυτιού, ακριβώς πάνω από τον ακουστικό πόρο, ενώ ήπιο ρεύμα που παρήχθη από μια γεννήτρια χειρός, πέρασε μέσα από το νεύρο για δύο δευτερόλεπτα κάθε φορά, με διαφορά τριών δευτερολέπτων. Κάθε συνεδρία διήρκησε 30 λεπτά.

Σε άλλη ομάδα τοποθετήθηκε ηλεκτρόδιο σε έναν από τους βραχίονες, όπου δεν φτάνει το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όσους η συσκευή τοποθετήθηκε στα αυτιά, η πέψη και το άγχος βελτιώθηκαν έως και 30%, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα πληρότητας, αερίων και ναυτίας.

Υπήρξαν επίσης βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο η τροφή διέσχιζε το πεπτικό σύστημα. Οι εθελοντές ανέφεραν αύξηση της όρεξης, ενώ τα συμπτώματα κατάθλιψης μειώθηκαν στο μισό.

Όσοι έλαβαν διέγερση στον βραχίονα, δεν είδαν τέτοιες βελτιώσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Φυσιολογίας του Γαστρεντερικού και του Ήπατος.

Πηγή: Mail Online