ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κρίση μέσης ηλικίας είναι γεγονός: Τα συμπτώματα στις ηλικίες 40-50

Τελικά μπορεί να υπάρχει λόγος να αγοράσετε το σπορ αυτοκίνητο των ονείρων σας αν πλησιάζετε τα 50.

Η κρίση μέσης ηλικίας είναι γεγονός: Τα συμπτώματα στις ηλικίες 40-50

Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι η «κρίση της μέσης ηλικίας» είναι πραγματική, αφού μελέτησαν στοιχεία για την περιβόητη μεταβατική περίοδο σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικιακής ομάδας.

Διαπιστώθηκε ότι το εργασιακό άγχος κορυφώθηκε γύρω στα 45, με τους ανθρώπους να αισθάνονται «καταπονημένοι στον χώρο εργασίας τους».

Τα ποσοστά αϋπνίας, πονοκεφάλων, άγχους και κατάθλιψης επίσης αυξήθηκαν, καθώς οι άνθρωποι έφτασαν στο επίφοβο ηλικιακό ορόσημο.

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στη διαπίστωση ότι «κάτι στοιχειώδες φαίνεται να πηγαίνει στραβά στο μέσο της ζωής πολλών ανθρώπων».

Αυτό που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «ανησυχητικό παράδοξο», είναι ότι τα συναισθήματα αυτά βιώνονται την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι θα έπρεπε θεωρητικά να είναι πιο ευτυχισμένοι, αφού μισθολογικά είναι στην καλύτερη φάση και έχουν ελάχιστα προβλήματα υγείας.

Οι συγγραφείς της μελέτης, οικονομολόγοι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, δήλωσαν ότι το φαινόμενο θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στους ανθρώπους που αισθάνονται ότι απέτυχαν στην επίτευξη βασικών στόχων ζωής.

Δεν πιστεύουν ότι φταίνε τα παιδιά, καθώς τόσο όσοι έγιναν γονείς όσο και οι άτεκνοι ηλικίας 40 έως 50 ετών, βιώνουν παρόμοια συναισθήματα στη μέση ηλικία.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα για χιλιάδες ανθρώπους σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Μελέτησαν επίσης αρχεία για την υγεία και την ευημερία αρκετών δεκαετιών.

Βρήκαν ένα μοτίβο που μοιάζει με «καμπούρα» σε όλους τους παράγοντες κινδύνου, στο οποίο τα άτομα γύρω στα 40 και τα 50 ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ψυχολογική πίεση και δυστυχία συγκριτικά με τους νεότερους ή μεγαλύτερους.

«Η μέση ηλικία είναι μια περίοδος που οι άνθρωποι αυτοκτονούν, δυσκολεύονται να κοιμηθούν, έχουν κλινική κατάθλιψη, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, ξεχνούν πράγματα, νιώθουν καταπίεση στο χώρο εργασίας τους, υποφέρουν από εξουθενωτικούς πονοκεφάλους και αναπτύσσουν σχέση εξάρτησης από το αλκοόλ» αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι, στατιστικά, θα έπρεπε να απολαμβάνουν το υψηλότερο εισόδημα της ζωής τους, σε συνδυασμό με την έλλειψη προβλημάτων υγείας λόγω γήρανσης.

«Κάτι στοιχειώδες φαίνεται να πηγαίνει στραβά στη μέση της ζωής πολλών ανθρώπων», είπαν.

Οι μεσήλικες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με τους άνω των 60 ετών και τους κάτω των 25 ετών.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας βρέθηκε να κορυφώνεται γύρω στα 50, αν και οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι στις γυναίκες αυτό μπορεί να συμβεί λίγο νωρίτερα.

Στην ίδια ηλικία κορυφώνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για διαταραχές ύπνου, ενώ οι ερωτηθέντες ανέφεραν λιγότερες ώρες ύπνου, ακόμη και όσοι δεν είχαν παιδιά.

Άλλη μελέτη σε 18.000 ενήλικες βρήκε αναφορές για πονοκεφάλους που καθιστούν τους πάσχοντες ανίκανους για οποιαδήποτε δραστηριότητα, κατάθλιψη και άγχος, που επίσης κορυφώθηκαν στη μέση ηλικία.

Οι συγγραφείς δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια τι προκαλεί ή πυροδοτεί την κρίση της μέσης ηλικίας, τονίζοντας ότι «πολλά είναι αυτά που δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητά» σχετικά με το ψυχολογικό φαινόμενο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι χιμπατζήδες και οι ουρακοτάγκοι πάσχουν από κάποια ψυχολογικά προβλήματα στη μέση ηλικία, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο βιολογικό έναυσμα για μια κρίση μέσης ηλικίας στα πρωτεύοντα.

Άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε πιο ελπιδοφόρα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία «κρίση είναι, θα περάσει».

Μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι, μετά την κρίση της μέσης ηλικίας, η ευτυχία επανέρχεται καθώς μεγαλώνουμε, με τους ανθρώπους στην ηλικία των 70 να είναι τόσο χαρούμενοι όσο ήταν στα 20.

Ο όρος «κρίση μέσης ηλικίας» ανήκει στον Καναδό ψυχαναλυτή Elliott Jaques, ο οποίος την περιέγραψε το 1965 ως τη χρονική περίοδο που ένα άτομο συμβιβάζεται οδυνηρά με τη βεβαιότητα του θανάτου του.

Πηγή: NBER