ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας για τους πόνους περιόδου

Εκατομμύρια γυναίκες που υποφέρουν από πόνους περιόδου, βρίσκουν ανακούφιση στη σοκολάτα.

Τα ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας για τους πόνους περιόδου

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τώρα την ευεργετική της επίδραση στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.

Η χαλαρωτική μουσική βοηθά επίσης στη μείωση των πόνων κατά την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως, σύμφωνα με μελέτη σε 84 φοιτήτριες νοσηλευτικής.

Τούρκοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται από το σώμα μετά την κατανάλωση σοκολάτας και την ακρόαση μουσικής, βοηθούν στη μείωση του πόνου και λειτουργούν ως φυσικό ηρεμιστικό.

Εννέα στις 10 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 80%των γυναικών στις ΗΠΑ, υποφέρουν από πόνους περιόδου κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Κατά την έμμηνο ρήση προκαλείται σύσφιξη των μυών γύρω από τη μήτρα, διακόπτοντας την παροχή αίματος, κάτι που αναγκάζει τους ιστούς να απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν πόνο.

Η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και η αδενομύωση, είναι καταστάσεις που επίσης προκαλούν πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η λήψη ιβουπροφαίνης και ασπιρίνης, καθώς και η εφαρμογή θερμότητας στην κοιλιά, βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Η νέα μελέτη παρακολούθησε γυναίκες ηλικίας 18 έως 25 ετών που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Manisa Celal Bayar.

Αρχικά συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη 90 φοιτήτριες, οι οποίες είχαν βαθμολογία στον πόνο περιόδου τουλάχιστον πέντε στα 10.

Οι έξι από αυτές τέθηκαν εκτός μελέτης επειδή ήθελαν να πάρουν παυσίπονα. Καμία από αυτές που έλαβαν σοκολάτα δεν εξαιρέθηκε από τη μελέτη.

Οι εθελόντριες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες των 30: Η μία ήταν η ομάδα ελέγχου στα μέλη της οποίας δεν δόθηκε κάτι για την αντιμετώπιση του πόνου, τα μέλη της δεύτερης πήραν σοκολάτα και τα μέλη της τρίτης άκουγαν χαλαρωτική μουσική.

Οι γυναίκες που έτρωγαν σοκολάτα, κατανάλωναν 40mg μαύρης σοκολάτας -το ισοδύναμο μιας μπάρας 200 γραμμαρίων- με 60% περιεκτικότητα σε κακάο.

Τους ζητήθηκε να φάνε σοκολάτα τρεις ημέρες πριν από την έναρξη και την πρώτη ημέρα της περιόδου.

Όσες εντάχθηκαν στην ομάδα της μουσικής, άκουγαν καθημερινά ένα τραγούδι διάρκειας 29 λεπτών και 32 δευτερολέπτων κατά τις ίδιες ημέρες.

Το τραγούδι συνέθεσε ο ερευνητής νευρολογίας Juan Sebastian Martin-Saavedra, με στόχο να μελετήσει την επίδραση της μουσικής στον πόνο για μια ξεχωριστή μελέτη.

Το ορχηστρικό κομμάτι έχει σχεδιαστεί για να είναι χαλαρωτικό και αργό.

Οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν για τον πόνο τους την πρώτη ημέρα της περιόδου τους στην αρχή της μελέτης.

Αξιολογήθηκαν επίσης τα επίπεδα άγχους τους σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το μέσο επίπεδο πόνου μειώθηκε από 6/10 σε 5/10 στην ομάδα της σοκολάτας.

Σε όσες άκουγαν μουσική, ο πόνος έπεσε από 7/10 σε 6/10, ενώ στα μέλη της ομάδας ελέγχου παρέμεινε στο 6/10.

Τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν κατά 18% σε όσες έτρωγαν σοκολάτα, κατά 13% σε όσες άκουγαν μουσική και καθόλου στα μέλη της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μαύρη σοκολάτα και η μουσική θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας - ο ιατρικός όρος για τον πόνο της περιόδου.

«Τόσο η μαύρη σοκολάτα όσο και η μουσική είχαν σημαντική επίδραση στη μείωση του πόνου της περιόδου και του άγχους σε νεαρές γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Η μαύρη σοκολάτα ή η μουσική μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ως παρεμβάσεις στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια για τον έλεγχο του πόνου και του άγχους της περιόδου. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξαχθούν ισχυρότερα συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση της μουσικής και της μαύρης σοκολάτας» σημειώνουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Integrative Medicine.