ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος εντέρου: Φάρμακο «έλιωσε» τους όγκους στο 59% των ασθενών

Σινάνη Αικατερίνη

Ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. 

Καρκίνος εντέρου: Φάρμακο «έλιωσε» τους όγκους στο 59% των ασθενών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά και περισσότεροι από 900.000 θάνατοι.

Ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας που «λιώνει» τους όγκους, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες θεραπείας ορισμένων μορφών καρκίνου του εντέρου και μπορεί ακόμη και να εξαλείψει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Πρόκειται για την πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab), που στοχεύει και μπλοκάρει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία στη συνέχεια αναζητούν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ο καθηγητής Μαρκ Σόντερς, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο Christie NHS foundation trust στο Μάντσεστερ, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της δοκιμής «συναρπαστικά».

«Η ανοσοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τους ασθενείς που πάσχουν από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Αφενός το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, αφετέρου οι ασθενείς δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, η οποία συχνά προκαλεί περισσότερες παρενέργειες. Στο μέλλον, η ανοσοθεραπεία μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση» δήλωσε.

Στην κλινική δοκιμή η οποία πραγματοποιήθηκε από το University College του Λονδίνου, οι ερευνητές στρατολόγησαν 32 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου (στάδιο 2 ή 3) και συγκεκριμένο γενετικό προφίλ (καρκίνος του εντέρου με ανεπάρκεια MMR/MSI-High) από πέντε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ασθενείς έλαβαν το φάρμακο –το οποίο είναι γνωστό και ως Keytruda- για εννέα εβδομάδες.

Οι βιοψίες που έγιναν μετά από μια περίοδο παρακολούθησης, έδειξαν ότι το 59% των ασθενών δεν έφερε καμία ένδειξη καρκίνο. Στο υπόλοιπο 41% των ασθενών, οι γιατροί αφαίρεσαν τους εναπομείναντες όγκους με χειρουργική επέμβαση.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα αξιολογήσουν τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης και υποτροπής.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πεμπρολιζουμάμπη είναι μια ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου υψηλού κινδύνου, αυξάνοντας τις πιθανότητες θεραπείας της νόσου σε πρώιμο στάδιο» δήλωσε ο Δρ. Κάι-Κιν Σίου, επικεφαλής της δοκιμής και ιατρικός ογκολόγος στο University College London.

Διευκρίνισε ότι πρέπει να διαπιστωθεί για πόσο καιρό θα παραμείνουν χωρίς καρκίνο οι ασθενείς αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχικές ενδείξεις είναι «εξαιρετικά ενθαρρυντικές».

«Η ανοσοθεραπεία μπορεί να εξαφανίσει τους όγκους πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αν λιώσεις τον όγκο πριν από τη χειρουργική επέμβαση, συνήθως τριπλασιάζεις τις πιθανότητες επιβίωσης» κατέληξε ο ερευνητής.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν το University College London, το νοσοκομείο University College London, το Christie NHS foundation trust, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο St James’s στο Λιντς, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Πηγή: Guardian