ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Merck: Τα θετικά αποτελέσματα δείχνουν υγιή ανάπτυξη

Οργανική αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 3,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, εμφάνισε η φαρμακευτική Merck. Επιπλέον, η εταιρεία ανέφερε μία συνδεόμενη με εξαγορά αύξηση των πωλήσεων κατά 3,0%, η οποία αντισταθμίστηκε από την επίδραση αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών της τάξης του -4,5%. 

Merck: Τα θετικά αποτελέσματα δείχνουν υγιή ανάπτυξη

Συνολικά, οι πωλήσεις σημείωσαν μέτρια αύξηση κατά € 52 εκατομμύρια ή 1,9% στα € 2,8 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο τρίμηνο (Q2 2013: € 2,7 δισεκατομμύρια). Παρά τα σημαντικά χαμηλότερα ποσά για δικαιώματα, άδειες και έσοδα από προμήθειες, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν στα € 846 εκατομμύρια, που ισοδυναμεί με κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) πριν από τα έκτακτα αποτελέσματα της τάξης του 30,3% (Q2 2013: 30,1%).

«Είχαμε ένα δυνατό δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Karl-Ludwig Kley, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Merck. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην υγιή επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Ειδικά στις Αναδυόμενες Αγορές, όλοι οι κλάδοι μας απέδωσαν καλά. Η δυνατή εστίαση της Merck σε αυτή την ελκυστική περιοχή είναι προφανές ότι αποδίδει καρπούς. Η ολοκληρωθείσα εξαγορά της AZ έχει επίσης θετικές επιπτώσεις στις πωλήσεις του Ομίλου και στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων».

Οι Αναδυόμενες Αγορές αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για την οργανική ανάπτυξη

Και τα τέσσερα τμήματα του Ομίλου Merck παρουσίασαν αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο Κλάδος Προϊόντων Φροντίδας Υγείας παρουσίασε καλή αύξηση των οργανικών πωλήσεων της τάξης των € 15 εκατομμυρίων που αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 8,5%. Παρουσιάζοντας απόλυτη αύξηση της τάξης των € 44 εκατομμυρίων (3,0%), η Merck Serono συνέβαλλε περισσότερο στην ανάπτυξη των οργανικών πωλήσεων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 χαρακτηρίζεται από έντονη επιχειρηματικότητα στις Αναδυόμενες Αγορές

Σχεδόν όλες οι δικαιοχρήσεις (franchises) συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Merck Serono

Στο δεύτερο τρίμηνο, το βιοφαρμακευτικό τμήμα της Merck Serono παρουσίασε αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 3,0%, στην οποία συνέβαλαν σχεδόν όλες οι επιχειρηματικές δικαιοχρήσεις. Λόγω των αρνητικών επιπτώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών που ανέρχονται σε -4,4%, οι πωλήσεις του κλάδου μειώθηκαν ελαφρά κατά -1,4% στα € 1,4 δισεκατομμύρια (Q2 2013: € 1,5 δισεκατομμύρια). Από περιφερειακή άποψη, η Merck Serono απέδωσε ιδιαίτερα καλά στις Αναδυόμενες Αγορές, όπου οι οργανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,7%.

Η υποδόρια Ιντερφερόνη β-1α, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των υποτροπιαζουσών μορφών πολλαπλής σκλήρυνσης, παρουσίασε μείωση των οργανικών πωλήσεων της τάξης του -2,8% το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της ολοένα και πιο δύσκολου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τάξης του -4.2%, οι πωλήσεις της υποδόριας Ιντερφερόνης β-1α μειώθηκαν συνολικά κατά -7,0% στα € 464 εκατομμύρια (Q2 2013: € 499 εκατομμύρια). Η μείωση αυτή ήταν κυρίως το αποτέλεσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Οι πωλήσεις του ογκολογικού φαρμάκου κετουξιμάμπη (cetuximab) έδειξαν πολύ ισχυρή οργανική ανάπτυξη της τάξης του 11,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τάξης του -4.9%, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,5% στα € 229 εκατομμύρια (Q2: 2013: € 215 εκατομμύρια). Το χαρτοφυλάκιο για τη θεραπεία διαταραχών του θυρεοειδούς, καθώς και η φολλιτροπίνη άλφα, η ανασυνδυασμένη ορμόνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, απέδωσε ιδιαίτερα καλά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Τα ποσά δικαιωμάτων, οι άδειες και τα έσοδα από προμήθειες της Merck Serono μειώθηκαν σημαντικά κατά -30,8% στα € 64 εκατομμύρια (Q2 2013: € 93 εκατομμύρια) κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων προ εκτάκτων αποτελεσμάτων ήταν € 452 εκατομμύρια που αντιστοιχούν σε μείωση της τάξης του -4,8%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA margin) πριν από τα έκτακτα αποτελέσματα ήταν συνεπώς 31.3% (Q2 2013: 32,4%).

«Στη Merck Serono, θέλουμε να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας με τα υπάρχοντα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά το τρέχον έτος. Για το σκοπό αυτό, εστιάζουμε στις Αναδυόμενες Αγορές με υψηλό αριθμό ασθενών που υποεξυπηρετούνται. Τα αποτελέσματα των τελευταίων τριμήνων έχουν ήδη επιβεβαιώσει την επιτυχία της συγκεκριμένης προσέγγισης», δήλωσε ο Kley.

Ο Κλάδος Προϊόντων Φροντίδας Υγείας (Consumer Health) παρουσιάζει έντονες αυξήσεις χάρη στην επιτυχημένη έμφαση στις στρατηγικές εμπορικές επωνυμίες

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο κλάδος Consumer Health, ο οποίος παρασκευάζει και εμπορεύεται μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, παρουσίασε έντονη αύξηση των οργανικών πωλήσεων της τάξης του 8,5% που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό αύξησης και για τους τέσσερις κλάδους. Συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τάξης του -5.2%, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,3% στα € 185 εκατομμύρια (Q2 2013: € 179 εκατομμύρια).

«Η εκ νέου "ευθυγράμμιση" του Κλάδου Consumer Health αντικατοπτρίζεται από την αύξηση της κερδοφορίας», δήλωσε ο Kley. «Εστιάζοντας στις στρατηγικές εμπορικές επωνυμίες και στις βασικές αγορές βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, κάτι που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με αποφασιστικότητα».

Τα Υλικά Υψηλών Επιδόσεων (Performance Materials) τονώνουν την εξαγορά της AZ

Οι πωλήσεις του κλάδου Performance Materials αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 17,3% στα € 506 εκατομμύρια (Q2 2013: € 431 εκατομμύρια). Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξαγορά της AZ Electronic Materials, η οποία οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 20,5% ή € 89 εκατομμύρια. Επετεύχθη οργανική ανάπτυξη της τάξης του 1,8% χάρη στη συμβολή των υπαρχουσών επιχειρηματικών μονάδων Υγρών Κρυστάλλων, Πιγμέντων & Καλλυντικών και των Υλικών Προηγμένης Τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτή αντισταθμίστηκε από τις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις της τάξης του -5,1%.

Η Merck Millipore αυξάνει τα κέρδη με την δυναμική ανάπτυξη της επιχειρηματικής μονάδας Process Solutions

Παρά το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη πίεση του ανταγωνισμού, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Merck Millipore όσον αφορά τα προϊόντα για τις βιοεπιστήμες, παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη των οργανικών πωλήσεων της τάξης του 4,0% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε από τις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις της τάξης του -4,2%. Όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς συνέβαλαν στην οργανική ανάπτυξη. Ο επιχειρηματικός τομέας Process Solutions, ο οποίος εμπορεύεται προϊόντα και υπηρεσίες για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων παρουσίασε, μεταξύ άλλων, αύξηση των οργανικών πωλήσεων της τάξης του 8,3%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό της Merck Millipore. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην υψηλότερη ζήτηση από τη φαρμακευτική βιομηχανία για υλικά και νέες τεχνολογίες για την παρασκευή βιοφαρμακευτικών προϊόντων, όπως συστήματα «μίας χρήσης» για τη διήθηση και την παραγωγή στείρων προϊόντων. Με την ευρεία γκάμα των προϊόντων της για την έρευνα και την ανάλυση, η επιχειρηματική μονάδα Lab Solutions κατέγραψε μικρή αύξηση οργανικών πωλήσεων κατά 0,4%. Ο επιχειρηματικός τομέας Bioscience, ο οποίος εμπορεύεται κυρίως προϊόντα και υπηρεσίες για τη βιοέρευνα και βιοανάλυση, σημείωσε μέτρια οργανική αύξηση πωλήσεων της τάξης του 2,0%. Οι γενικές περικοπές δαπανών για υγειονομική περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να μειώνουν τη ζήτηση. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε με υψηλότερη ζήτηση από διαγνωστικά εργαστήρια για τα προϊόντα κυτταρικής ανάλυσης.

«Και για τη Merck Millipore, το 2014 θα αποτελέσει έτος με πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Αυτή τη χρονιά θα μοχλεύσουμε την αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά της Βορείου Αμερικής, την περαιτέρω ανάπτυξη στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και τη χρήση νέων προϊόντων για την επίτευξη επιπλέον πωλήσεων», δήλωσε ο Kley.

Η Merck, σύμφωνα με την διοίκησή της, συνεχίζει να αναμένει για το 2014 μικρή αύξηση των οργανικών πωλήσεων, η οποία θα αντισταθμιστεί από τις προαναφερθείσες αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις. Χάρη στην επιτυχή εξαγορά της AZ Electronic Materials, η Merck εικάζει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν σε περίπου € 10,9 - 11,1 δισεκατομμύρια (2013: € 10,7 δισεκατομμύρια).

MS ME TG RGB LI1

Διαβάστε ακόμη:

Merck Serono: Το πρώτο τεστ προγνωστικό μη επεμβατικό για έμβρυα

Αμερικανογερμανική συμμαχία Merck & Sigma - Aldrich, 17 δισ δολαρίων