ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Συνεργασία αιχμής Sanofi & Boehringer Ingelheim

Σε Αποκλειστικές Διαπραγματεύσεις για την Ανταλλαγή Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, εισέρχονται οι φαρμακευτικές Sanofi και Boehringer Ingelheim. Ειδικότερα, η Sanofi πρόκειται να ηγηθεί παγκοσμίως του τομέα των καταναλωτικών προϊόντων και η Boehringer Ingelheim πρόκειται να μετατραπεί στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κτηνιατρικό Τομέα.

Συνεργασία αιχμής Sanofi & Boehringer Ingelheim

Η προτεινόμενη ανταλλαγή αφορά στις δραστηριότητες της Sanofi στον Κτηνιατρικό Τομέα ("Merial») αξίας €11,4 δις και τον Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας (CHC) της Boehringer Ingelheim αξίας €6,7 δις. Ο Τομέας Καταναλωτικών Προϊόντων της Boehringer Ingelheim στην Κίνα θα εξαιρεθεί.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης μία ακαθάριστη καταβολή μετρητών από την Boehringer Ingelheim στη Sanofi ύψους €4,7 δις.

Η ανταλλαγή θα επιτρέψει στη Sanofi να αποκτήσει ηγετική θέση στον Τομέα των Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας με αναμενόμενες pro forma πωλήσεις ύψους περίπου €5,1 δις για το 2015 και παγκόσμιο μερίδιο αγοράς κοντά στο 4,6%1. Οι πωλήσεις του τομέα καταναλωτικών προϊόντων της Boehringer Ingelheim (εξαιρουμένης της Κίνας) εκτιμώνται περίπου στο €1,6 δις για το 2015 και είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικές σε αυτές του τομέα καταναλωτικών προϊόντων της Sanofi, τόσο στα προϊόντα όσο και στις γεωγραφικές περιοχές.

Η περιορισμένη, ως τώρα, θέση της Sanofi στον τομέα CHC στην Γερμανία και την Ιαπωνία θα βελτιωθεί με την προσθήκη των προϊόντων της Boehringer Ingelheim επεκτείνοντας την παρουσία της σε κατηγορίες που είναι στις προτεραιότητες της. Η Sanofi θα αποκτήσει πρόσβαση σε επώνυμα προϊόντα όπως Σπασμολυτικά φάρμακα, φάρμακα του Γαστρεντερικού, βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα διατροφής (VMS) και αναλγητικά καθώς και φάρμακα που αφορούν στο Βήχα και το Κρυολόγημα. Ο Τομέας Καταναλωτικών Προϊόντων της Sanofi στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία θα διευρυνθεί επίσης σημαντικά, προσφέροντας στην εταιρεία ηγετική θέση σε σημαντικές χώρες και θεραπευτικές κατηγορίες.

Ο Κτηνιατρικός Τομέας είναι πολύ ελκυστικός όσον αφορά στην καινοτομία, τις δυνατότητες ανάπτυξης και την κερδοφορία. Η συνεργασία της Merial και της Boehringer Ingelheim θα δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην κτηνιατρική αγορά παγκοσμίως με pro forma πωλήσεις ύψους περίπου €3,8 δις το 2015 και προοπτικές για ηγετική θέση. Τα συνδυασμένα από τις δύο εταιρείες χαρτοφυλάκια και τεχνολογικές πλατφόρμες όσον αφορά στα αντι-παρασιτικά, εμβόλια και φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την ανάτπυξη. Τα χαρτοφυλάκια είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά, συνδυάζοντας την εμπειρία της Merial στα κατοικίδια ζώα και τα πουλερικά και την τεχνογνωσία της BI στους χοίρους.

«Με τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που έχουμε ξεκινήσει με την Boehringer Ingelheim, ανταποκρινόμαστε ταχύτατα σε έναν από τους βασικούς στόχους του Στρατηγικού μας Χάρτη για το 2020 (2020 Roadmap), δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μας σε τομείς όπου αυτό είναι εφικτό. Η ανταλλαγή αυτή θα επιτρέψει στη Sanofi να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και θα φέρει ένα συμπληρωματικό χαρτοφυλάκιο με ευρέως αναγνωρισμένα επώνυμα προϊόντα, επιτρέποντας τη δημιουργία αξίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Olivier Brandicourt, M.D., CEO, Sanofi. «Είμαι βέβαιος ότι η Boehringer Ingelheim θα επιτρέψει στη Merial να αναπτύξει πλήρως τη δυναμική της στην ελκυστική αλλά και ανταγωνιστική αγορά του Κτηνιατρικού Τομέα».

Η Γερμανία θα γίνει ένα σημαντικό κέντρο της επιχειρηματικότητας της Sanofi στον τομέα καταναλωτικών προϊόντων, ιδίως στις κατηγορίες φαρμάκων για το Γαστρεντερικό σύστημα, το Βήχα και το Κρυολόγημα όπου θα ωφεληθούν από τις αυξημένες ικανότητες των ομάδων της Boehringer Ingelheim. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε κοινωνικά θέματα, καθώς και σε ζητήματα διατήρησης ανθρωπίνου δυναμικού και δεξιοτήτων.

«Στρατηγική προτεραιότητα της Boehringer Ingelheim είναι η εστίαση στους βασικούς τομείς όπου η εταιρεία έχει δραστηριότητα και εμπειρία παγκοσμίως ή όπου είναι εφικτή η ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Prof. Dr Andreas Barner, Chairman of the Board, Boehringer Ingelheim. «Ο Κτηνιατρικός Τομέας της Boehringer Ingelheim είναι και θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένος στην εισαγωγή νέων, καινοτόμων λύσεων για τους κτηνιάτρους και τους ιδιοκτήτες ζώων. Ο νέος Κτηνιατρικός Τομέας θα είναι ικανός να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί σε ηγέτη παγκοσμίως. Είμαι βέβαιος ότι η Sanofi θα επιτρέψει στον Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων μας (CHC) να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική του με την υποστήριξη από μία ομάδα που διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και την αφοσίωση της».

Η Λυών θα γίνει το βασικό επιχειρησιακό κέντρο του Κτηνιατρικού Τομέα της Boehringer Ingelheim. Η Boehringer Ingelheim θα δεσμευτεί να διατηρήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, τις δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) και τις Βιομηχανικές Μονάδες της στη Γαλλία. Δεδομένου ότι η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της Merial, η Boehringer Ingelheim θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο να διατηρηθεί η δυναμική των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. Η Boehringer Ingelheim θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε κοινωνικά θέματα, καθώς σε ζητήματα διατήρησης ανθρωπίνου δυναμικού και δεξιοτήτων.

Η υπογραφή των οριστικών συμβάσεων αναμένεται τους επόμενους μήνες, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς. Στόχος της Boehringer Ingelheim και της Sanofi είναι να οριστικοποιηθεί η ανταλλαγή κατά το 4ο τρίμηνο του 2016 (Q4, 2016), κατόπιν έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Sanofi σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα τμήμα των καθαρών εσόδων που θα προκύψουν από την ανταλλαγή στην επαναγορά μετοχών. Λαμβάνοντας υπόψη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του τομέα καταναλωτικών προϊόντων, την αγορά ιδίων μετοχών και τις πιθανές συνέργειες, η συνολική συναλλαγή αναμένεται να είναι ουδέτερη σε κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) το 2017 και αυξητική κατά τα επόμενα έτη.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωπαϊκή έγκριση σε φάρμακο κατά της υπερχοληστερολαιμίας από την Sanofi & Regeneron

Παγκόσμια συμφωνία Sanofi & Hanmi Pharmaceutical σε αντιδιαβητικές θεραπείες