ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Κων. Ιωαννίδης: το μεγαλύτερο βραβείο της ΕΛΠΕΝ είναι ότι δεν βρέθηκε κανένας εργαζόμενος στο δρόμο

Όταν ο «πρύτανης» της Καρδιολογίας παγκοσμίως Σερ Μαγκντί Γιακούμπ έχει χαρακτηρίσει την συνεργασία μαζί σου «φανταστικό καινοτόμο project», όταν εξάγεις σκευάσματα σε 60 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, όταν οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά επί 50 χρόνια έχουν αγγίξει τα 200 εκατ. συσκευασίες και μάλιστα χωρίς ανάκληση παρτίδας, και όταν μεσούσης μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης, αντιστέκεσαι και δεν έχεις απολύσει κανέναν εργαζόμενο, τότε μπορεί και να επαναπαυθείς στις δάφνες σου.

Κων. Ιωαννίδης: το μεγαλύτερο βραβείο της ΕΛΠΕΝ είναι ότι δεν βρέθηκε κανένας εργαζόμενος στο δρόμο

Αντίθετα, η αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΕΛΠΕΝ, όχι μόνο δεν ξεκουράζεται, αλλά τιμώντας τις κατακτήσεις αυτές, συνεχίζει να χαράζει την δική της επιχειρηματική πορεία με συνέπεια και σεβασμό στον ασθενή, όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά κυρίως στις δύσκολες αγορές του κόσμου, συνεχίζει να αντιστέκεται στην παρατεταμένη ύφεση με επιχειρηματικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών, στέλνοντας το μήνυμα ότι η εξωστρέφεια στην δύσκολη εποχή που βιώνουμε, αποτελεί μονόδρομο, όχι μόνο για επιβίωση αλλά κυρίως για διάκριση.

Για όλα τα παραπάνω επιτεύγματα της ΕΛΠΕΝ, μιλά στο onMed ο διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων και Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΛΠΕΝ κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης,για τον οποίον, το μεγαλύτερο βραβείο είναι το γεγονός ότι στην οριακή και δύσκολη αυτή εποχή, η ΕΛΠΕΝ διατήρησε όλες τις θέσεις εργασίας και δεν βρέθηκε εργαζόμενος στον δρόμο.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- κύριε Ιωαννίδη, υπηρετείτε την ELPEN εδώ και πολλά χρόνια και θα ήθελα να σας ρωτήσω να μας πείτε, τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτήν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία
- Αυτά τα έντεκα χρόνια που βρίσκομαι στην οικογένεια της ELPEN, κάθε μέρα διαπιστώνω πόσο ευλογημένο πράγμα είναι για την χώρα μας η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπινου προσώπου μιας εταιρείας με τον επαγγελματισμό στον προγραμματισμό σταθερών επιχειρηματικών βημάτων. Εκτιμώ δεόντως το γεγονός ότι η ELPEN έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον και μάλιστα σε ένα καλύτερο μέλλον.

- Τι σημαίνει για μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία να πορεύεται σήμερα στην ελληνική οικονομική και υγειονομική πραγματικότητα, ειδικότερα όταν ο κλάδος του φαρμάκου έχει πληγεί από τόσο επώδυνα μέτρα, όπως clawback, rebate, λίστες, υποκοστολογήσεις κλπ. Πως αντιστέκεται η ELPEN στην πολιτική αυτή και ποια είναι τα δικά της οχυρά μεσούσης της παρατεταμένης ύφεσης;
- Η ELPEN κάνει την υπέρβασή της με το πρότυπο Πειραματικό και Ερευνητικό της Κέντρο (το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο της χώρας) που ο ίδιος ο Sir Magdi Yacoub χαρακτήρισε ως «φανταστικό καινοτόμο project», έχει ένα πλούσιο κατάλογο σκευασμάτων σε όλες σχεδόν τις θεραπευτικές κατηγορίες και εργάζεται ακούραστα για την ανάπτυξη και νέων σκευασμάτων. Κι ακόμα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην εξαγωγική δραστηριότητα, πραγματοποιώντας εξαγωγές 30 σκευασμάτων υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας που υπερβαίνουν τα 20 εκατ.€, με ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως.

- Πως προχωρά ο επενδυτικός σχεδιασμός της ELPEN για τα προσεχή χρόνια;
- Η ELPEN είναι παρούσα με ένα ιδιαίτερα ευρύ κατάλογο σε όλες τις μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες (Αναπνευστικό, Καρδιολογικά, Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, Αντιβίωση, Σίδηρος) και με αιχμή του δόρατος το Πρότυπο Ερευνητικό της κέντρο στο Πικέρμι έχει στραμμένη την προσοχή της στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών στο αναπνευστικό, σε καινοτόμες μορφές και σε νέους τρόπους χορήγησης φαρμάκων.
Μοχλός της αναπτυξιακής στρατηγικής της ELPEN είναι η διαρκής επιστημονική έρευνα. Προφανώς στην σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα της Ελλάδας η εξαγωγική δραστηριότητα είναι μονόδρομος όχι για επιβίωση αλλά για διάκριση στον παγκόσμιο χάρτη.

- Στην πρόσφατη εκδήλωση: «Diamonds of the Greek Economy 2014 – Οι υγιέστερα αναπτυσσόμενες Επιχειρήσεις της Χώρας» η ELPEN έλαβε το βραβείο «Αύξηση Απασχόλησης». Ποια είναι η αξία αυτού του βραβείου για εσάς;
- Ο όμιλος ELPEN αυτήν την στιγμή υπερβαίνει τα 840 άτομα, ενώ αμιγώς η ELPEN αυτή τη στιγμή απασχολεί 630, έναντι των 495 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός του προσωπικού της το 2007. Το σημαντικό στοιχείο κατά τη γνώμη μου είναι, ότι σε καιρούς που πολυεθνικές, κυρίως, εταιρείες έκαναν κύματα απολύσεων, η ELPEN διατήρησε το προσωπικό της και μάλιστα έκανε προσλήψεις σε ορισμένους κλάδους (π.χ. στην παραγωγή και στο Business Development). Η αξία λοιπόν είναι ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή δεν βρέθηκαν άνθρωποι εκτός εργασίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βραβείο...

- Πείτε μας πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε την έντονη εξωστρέφεια που ακολουθείτε το τελευταίο διάστημα και να ξανασυστηθείτε στο ελληνικό κοινό;
- Δε νοείται πλέον μια εταιρεία που προσφέρει τόση εγχώρια προστιθέμενη αξία στην χώρα της όπως η ELPEN να είναι εσωστρεφής στην επικοινωνία της. Με τα δύο κύματα επικοινωνίας μας (το πρώτο εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2012 και το δεύτερο το Φεβρουάριο του 2014) θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ιατροφαρμακευτικό κόσμο της χώρας για την υποστήριξή του στην ELPEN αυτά τα πενήντα χρόνια και να υπενθυμίσουμε στο κοινό ότι σίγουρα κάποια στιγμή της ζωής τους χρησιμοποίησαν προϊόντα της ELPEN, αφού έχουν διατεθεί από την εταιρεία στην Ελληνική αγορά περισσότερες από 200 εκατ. συσκευασίες και μάλιστα χωρίς ανάκληση παρτίδας (!).

- Η ELPEN χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από τις δράσεις της σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δράσεις που αγγίζουν ευπαθείς ομάδες και δείχνουν τον δρόμο και σε άλλες επιχειρήσεις. Εσείς κ. Ιωαννίδη θα λέγαμε ότι είστε ο «εγκέφαλος» της πολιτικής αυτής. Με ποια κριτήρια επιλέγετε να στηρίξετε τις δράσεις αυτές;
- Ε όχι και εγκέφαλος! Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη στη Διοίκηση της εταιρείας που μου επιτρέπει να διαχειρίζομαι αυτό το ιερό κομμάτι της δραστηριότητάς της. Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν πολλές ομάδες συμπατριωτών μας το τελευταίο διάστημα, μας έδωσαν την αφορμή να εστιάσουμε κυρίως σε εγχώριες δράσεις, χωρίς όμως να εγκαταλείψουμε τις δραστηριότητες εκτός χώρας που πραγματοποιούμε τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα ΕΚΕ της ELPEN στηρίζει πέντε άξονες: Περιβάλλον, Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Αθλητισμός και Φιλανθρωπία, με αντίστοιχες δράσεις υπέρ αθλητών, κοινωφελών οργανισμών, κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, πολιτιστικών/περιβαλλοντικών συλλόγων της περιφέρειας, άπορων αριστούχων και παιδιών πολυτέκνων οικογενειών.

Δεν συμφωνώ με κάποιον κύριο Wal Sakaluk που δήλωσε ότι «Η δυσκολία δεν είναι εμπόδιο. Είναι απλώς νοοτροπία». Φοβάμαι πώς είναι εμπόδιο και συχνά δείχνει να είναι ανυπέρβλητο. Και να ξέρετε: όπως η θάλασσα δε χορταίνει από το νερό της βρύσης, έτσι και ο ανθρώπινος πόνος δε θα ξεδιψάσει από προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, επομένως η προσπάθεια ανθρώπων και εταιρειών δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ σε αυτόν τον τομέα.

ELPEN b2

Διαβάστε ακόμη:

Σημαντική βράβευση της ELPEΝ για την αύξηση της απασχόλησης