ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Ολοκλήρωση έργου για έλεγχο και διαχείριση προϊόντων αιμοδοσίας από την Datamed AE

Το ερευνητικό έργο RF-CURE (http://www.rfcure-project.gr/) ολοκλήρωσε η DATAMED Α.Ε., σε συνεργασία με τις εταιρίες UBITECH Α.Ε. και ΠNOH Α.Ε., με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο του Άργους.

Ολοκλήρωση έργου για έλεγχο και διαχείριση προϊόντων αιμοδοσίας από την Datamed AE

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τη ΓΓΕΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ομάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΣΠΑ 2007-2013). Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν € 356.554 και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 30 μήνες.

Στόχος του συγκεκριμένου έργου ήταν η αξιοποίηση της τεχνολογίας RFID για την παροχή προηγμένων λύσεων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στο χώρο διαχείρισης αποθεμάτων νοσοκομειακού υλικού και προϊόντων αίματος. Στο πλαίσιο του έργου διερευνήθηκε τόσο η δυνατότητα χρήσης μιας τέτοιας τεχνολογίας σε περιβάλλον νοσοκομείου, όσο και η δυνατότητα διασύνδεσής της με το πληροφοριακό σύστημα ενός νοσοκομείου και οι προκλήσεις αλλά και τα οφέλη που η χρήση της μπορεί να επιφέρει. Αναλύθηκε μία σειρά διαδικασιών διαχείρισης αποθεμάτων και προϊόντων αίματος και επιλέχθηκαν εκείνα τα σενάρια χρήσης που δημιουργούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες αξιοποίησης με βάση το κόστος εφαρμογής, την εφικτότητα υλοποίησης και το μέγεθος των αναμενόμενων ωφελειών.

Το Νοσοκομείο του Άργους, ως μία αυτόνομα οργανωμένη μονάδα υγείας, αποτέλεσε τη βάση για τη μελέτη κόστους - οφέλους και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την περαιτέρω αξιοποίηση της προτεινόμενης λύσης.

Ένα συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε με ασφάλεια είναι ότι η εφαρμογή της τεχνολογίας RFID μπορεί να επιφέρει οφέλη μόνο αν διασυνδεθεί συνολικά με το υπόλοιπο πληροφοριακό σύστημα ενός νοσοκομείου.

Λόγω τους κόστους του εξοπλισμού, μια τέτοια τεχνολογία είναι περισσότερο συμφέρουσα για τις διαδικασίες του νοσοκομείου, όπου μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα η πρόσβαση και τα είδη που παρακολουθούνται είναι σχετικά μεγάλης αξίας. Ειδικότερα, στην περίπτωση παρακολούθησης ειδών σε παρακαταθήκη, η εφαρμογή της τεχνολογίας μπορεί να γίνει με σχετικά απλό τρόπο και με κατάλληλη διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ενός νοσοκομείου, μπορεί να βοηθήσει ώστε η αποθήκη παρακαταθηκών να παρακολουθείται ως κλειστό κύκλωμα. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων από τη διοίκηση του νοσοκομείου και στον περιορισμό απωλειών και αδικαιολόγητων χρεώσεων.

Στην περίπτωση της διαχείρισης προϊόντων αίματος, η χρήση RFID υποστηρίζει με αποτελεσμα¬τικότερο τρόπο τις διαδικασίες και συμβάλλει στην καλύτερη ιχνηλασιμότητα και ανταπόκριση στις ανάγκες αιμοδοσίας. Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ένα νοσοκομείο, το οποίο χειρίζεται όλη αυτή τη διαδικασία χειρωνακτικά. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Άργους, η πρόσφατη εισαγωγή συστήματος αιμοδοσίας είχε ήδη επιφέρει σημαντικά οφέλη και η τεχνολογία RFID συνεισέφερε στην ακριβέστερη και αμεσότερη πληροφόρηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλίας Γιαννακούλης, Διευθυντής του Νοσοκομείο Άργους, «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διοίκηση ενός νοσοκομείου το να μπορεί να έχει άμεση και σωστή πληροφόρηση για τα προϊόντα και υλικά που διακινούνται σε ένα νοσοκομείο, για να μπορεί περαιτέρω να ελέγξει το σημαντικό κόστος που σχετίζεται με αυτά». Με βάση πρόταση του κου Γιαννακούλη, ένα άλλο πεδίο εφαρμογής όπου η τεχνολογία RFID αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη σχετίζεται με τον έλεγχο της πρόσβασης των ασθενών στους χώρους του νοσοκομείου, μία εφαρμογή που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.