ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Ίαση χωρίς επιπλοκές από την ιατρική έρευνα

Κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει νέα, ισχυρά και αποτελεσματικά «όπλα» στα χέρια των επιστημόνων, στη μάχη ενάντια στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Ίαση χωρίς επιπλοκές από την ιατρική έρευνα

Η ιατρική έρευνα, η οποία έχει ως στόχο τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο να πετυχαίνουν ίαση χωρίς απώτερες επιπλοκές και προβλήματα, φέρνει απτά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ώστε οι μικροί ασθενείς να λαµβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το το Διοικητικό Συµβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιµατολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με την ευκαιρία της Παγκόσµιας Ηµέρας Παιδικού Καρκίνου (International Childhood Cancer Day), όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους. Και πρόκειται όχι απλώς για μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας αλλά για μήνυμα βεβαιότητας ότι οι περισσότερες μάχες που δίνουμε μπορούν πλέον να κερδηθούν.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι, βέβαια, εύκολη και απαιτεί τη συμβολή όλων: ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα ζωής των µικρών ασθενών, με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης µυελού των οστών και με το να στηρίξει τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, οι οποίοι είναι καθηµερινοί αρωγοί στο κλινικό µας έργο.

Στόχος μας είναι τα ιατρικά επιτεύγµατα που συντελούνται διεθνώς να βρίσκουν άµεση εφαρµογή στην κλινική πράξη και στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, η ΕΕΠΑΟ συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στη βελτίωση της κλινικής φροντίδας των μικρών ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρά την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, το Σεπτέμβριο του 2015 φιλοξενήσαμε στην Αθήνα την 31η Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Κοινότητας Ιστιοκύττωσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Άρτεμις. Πρόκειται για μια σπάνια νόσο που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά (περίπου 200.000 κάθε χρόνο) και αντιμετωπίζεται στα ογκολογικά-αιματολογικά κέντρα παιδιατρικών νοσοκομείων.

bigstock Healthcare And Medicine Concep 62129384

Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούμε και το 2016, καθώς υπό την αιγίδα της ΕΕΠΑΟ θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Απριλίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η 27η Ετήσια Σύνοδος της Διεθνούς Ομάδας Μελετών BFM (I BFM Study Group, http://www.ibfm2016.org), που ασχολείται με την έρευνα και την κλινική φροντίδα παιδιών και εφήβων που πάσχουν από λευχαιμίες ή λεμφώματα, ενώ το διήμερο που ακολουθεί, στις 25-26 Απριλίου, και πάλι στο χώρο του Μεγάρου, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της ΕΕΠΑΟ το 10ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Λευχαιμία στην Παιδική Ηλικία, όπου θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της ασθένειας, σε ανοιχτό Φόρουμ με τη συμμετοχή παιδιάτρων αιματολόγων και ογκολόγων από όλο τον κόσμο. Το Συμπόσιο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και οι εργασίες του συμπίπτουν με τη Σύνοδο του I BFM SG.

Επίσης, στις 26-28 Μαΐου, στη Ρόδο, θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της ΕΕΠΑΟ η 10η Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τα Παιδιατρικά Νοσήματα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Αίματος και Μυελού των Οστών (European Society for Blood and Marrow Transplantation – Pediatric Diseases Working Party) και η 5η Συνάντηση των Νοσηλευτών Παίδων (Pediatric Diseases Nurses Group – PDNG), που πραγματοποιούνται ανά διετία και φέτος θα εστιάσουν στις εξελίξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της λευχαιμίας σε παιδιά και εφήβους και ειδικότερα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και τις κυτταρικές θεραπείες, καθώς και τα νέα δεδομένα που αυτές δημιουργούν για τη φροντίδα των ασθενών.

Η άμεση και αποτελεσματική συνδρομή της Πολιτείας για την άρτια και σύγχρονη αντιμετώπιση των παιδιών µε καρκίνο στην Ελλάδα είναι απαραίτητη, γι’ αυτό και κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βρει αρωγούς.

Σε κάθε περίπτωση, εµείς θα συνεχίσουµε να δίνουμε τη μάχη ενάντια στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με την ίδια αποφασιστικότητα και με την ίδια πίστη ότι μπορούμε να φέρουμε το χαµόγελο και την ελπίδα στα παιδιά που αγωνίζονται καθηµερινά για τη ζωή τους!

bigstock Childhood Cancer Awareness gol 114914795

Σχετικά με την ΕΕΠΑΟ

H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) είναι μια επιστημονική, μη-κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1986 και μετά από πολλά χρόνια πρωτοβουλίας και δραστηριοποίησης στο χώρο της υγείας, αποτελεί σήμερα έναν υγιή και σημαντικό για την επιστημονική γνώση οργανισμό, ο οποίος αριθμεί 200 ενεργά μέλη.

Οι δραστηριότητες της ΕΕΠΑΟ επικεντρώνονται τόσο στο αμιγώς επιστημονικό πεδίο της ειδικότητας της παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας, όσο και στην κοινωνική και ψυχολογική διάσταση και στήριξη των νοσούντων και των οικογενειών τους.

Στους στόχους της Εταιρείας περιλαμβάνονται:

- Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας κάθε 2 χρόνια, ώστε να παρουσιάζονται μεταξύ των ιατρών τα νέα δεδομένα και οι επιστημονικές εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό.

- Η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με στόχο την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

- Ο σχεδιασμός και η διενέργεια πολυκεντρικών κλινικών μελετών για τα κακοήθη νοσήματα και τις χρόνιες ασθένειες του αίματος στα παιδιά.

- Η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής (registry) των παιδικών νεοπλασματικών νόσων πανελλαδικά.

- Η έκδοση οδηγιών για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, που αφορούν τις οικογένειες παιδιών που πάσχουν από κακοήθη ή άλλη χρόνια αιματολογική νόσο.

Συγχρόνως με τα παραπάνω, η ΕΕΠΑΟ προσπαθεί διαρκώς να συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση-πληροφόρηση του κοινού γύρω από θέματα πρόληψης και θεραπείας, με κάθε τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Διαβάστε ακόμη:

Ο παιδικός καρκίνος θεραπεύεται δωρεάν στην Ελλάδα τονίζουν Παιδίατροι, Αιματολόγοι, Ογκολόγοι

Εις σάρκαν μία, Doctoranytime και Karkinaki.gr για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών

Οι γιατροί προειδοποιούν: Τα 10 συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε