ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Επιχειρηματικός Δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης: Η ΒΙΑΝΕΞ στην ελίτ των βιώσιμων επιχειρήσεων

Στην εποχή της βιώσιμης επιχειρηματικότητας μπαίνει και επισήμως η χώρα μας, με τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη θεσμοθέτηση του αντίστοιχου καταλόγου με την «ηγετική ομάδα των ελίτ της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής».

Επιχειρηματικός Δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης: Η ΒΙΑΝΕΞ στην ελίτ των βιώσιμων επιχειρήσεων

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Στόλης

Το QualityNet Foundation, μέρος της πρωτοβουλίας SUSTAINABLE GREECE 2020 για τη συμμόρφωση της χώρας με την ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, παρουσίασε τις 21 πρωτοπόρες εταιρείες οι οποίες εντάσσονται στο Sustainability Performance Directory για το έτος 2017, σε ειδική εκδήλωση, τη Δευτέρα (19/03/2018). Συγκεκριμένα, από τις 54 εταιρείες οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, επιλέχθηκαν βάσει τεχνικής αξιολόγησης των μη χρηματοοικονομικών τους δεδομένων οι 21, εκ των οποίων και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η δημιουργία μιας εργαλειοθήκης, η οποία στόχο έχει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στην υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών, να αναβαθμίζει την εταιρικής τους προσέγγιση στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του QualityNet Foundation, Χρυσούλα Εξάρχου, το Sustainability Performance Directory έχει διαμορφωθεί με βάση τις προδιαγραφές του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Γερμανικού Κώδικα, και υποστηρίζει τις ελληνικές εταιρείες:

  • στην προσαρμογή στα κανονιστικά πλαίσια της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης,
  • στη διαχείριση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού ρίσκο υ για την εξασφάλισηευνοϊκότερης χρηματοδότησης από Τράπεζες και Επενδυτές,
  • στην ένταξη σε Υπεύθυνα Δίκτυα Προμηθευτών & διεθνείς αλυσίδες αξίας,
  • στη σηματοδό τηση και αναγνώριση της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας από τουςκαταναλωτές.

Ειδικότερα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η κατεύθυνση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι οι βιώσιμες επιχειρήσεις να έχουν ευκολότερη πρόσβαση και μειωμένο κόστος στη χρηματοδότηση. Στο παράδειγμα της Γερμανίας αναφέρθηκε ο Βέρνερ Σνάπαουφ, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου θεωρείται επιβεβλημένη η σύνδεση της βιομηχανίας με τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Ο ρόλος δε του χρηματοπιστωτικού τομέα και των τραπεζών είναι να ανακατευθύνει τα ιδιωτικά κεφάλαια σε επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης, επισήμανε.

Η ΒΙΑΝΕΞ στην ελίτ των βιώσιμων επιχειρήσεων

Οι 21 εταιρείες οι οποίες εντάσσονται ως ΤHE MOST SUSTAINABLE COMPANIES IN GREECE 2017 στην ηγετική ομάδα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα καλής επιχειρηματικής πρακτικής και να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στην κατηγορία Sustainable Companies αναδείχθηκε η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η οποία επιβραβεύθηκε για την ανάπτυξη του Κώδικα Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας του Ομίλου. Στην εκδήλωση, τη διοίκηση της ΒΙΑΝΕΞ εκπροσώπησε ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Μονάδας, Nutrition, OTC & Diagnostics, Δημήτρης Μωραΐτης. Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας Sustainable Greece, να συστηματοποιήσει τις προσπάθειες που κάνουν εταιρείες όπως η ΒΙΑΝΕΞ, προκειμένου η δραστηριότητά τους να αφήνει θετικό αποτύπωμα. «Έχουμε την ιδιαιτερότητα να εκπροσωπούμε έναν κλάδο, το προϊόν του οποίου είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη ζωή και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Από αυτήν την άποψη, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υπάρχει στη φιλοσοφία του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ εδώ και 94 χρόνια, που η οικογένεια Γιαννακόπουλου υπηρετεί την αρχή "Ποιότητα στην παραγωγή – Φροντίδα για τον άνθρωπο". Με δεδομένο ότι υιοθέτηση των στόχων της βιώσιμης οικονομίας είναι κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της επιχειρηματικότητας, είμαστε υπερήφανοι που η ΒΙΑΝΕΞ είναι μέλος του Sustainability Performance Directory. Με το πρόγραμμα για τον Κώδικα Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας θέσαμε το μίνιμουμ πλαίσιο για τη διαφάνεια και τη δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη, το οποίο διέπει όλες τις συνεργασίες και συναλλαγές του Ομίλου. Εκ μέρους της διοίκησης της ΒΙΑΝΕΞ, δεσμευόμαστε να παραμείνουμε πρότυπο επιχειρηματικής αντίληψης και δημιουργικής προσφοράς, και να συνεχίσουμε να είμαστε στην κορυφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με συναίσθηση της ευθύνης μας στον τομέα της Υγείας» κατέληξε.

Αναλυτικά, οι 21 εταιρείες είναι: Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΥΓΕΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. – ΤΟΜΕΑΣ ΕΛΑΣΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α., ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΟΤΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΠΑΕΓΑΕ, ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS, ENEL GREEN POWER HELLAS Α.Ε., IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., INTERAMERICAN, LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε., MSD MERCK SHARP & DOHME, POLYECO S.A., QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., WIND ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε..

Στο εξής, οι εταιρείες αυτές θα φέρουν το σήμα της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας.

Το επόμενο διάστημα, ο Επιχειρηματικός Δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης αναμένεται να επεκταθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Εμείς που παράγουμε στην Ελλάδα, στηρίζουμε την ελληνική οικονομία

Η ΒΙΑΝΕΞ στο ετήσιο φαρμακευτικό συνέδριο «Hellas PHARM 2018»

Θανάσης Γιαννακόπουλος: Φτάνουν τα ευχολόγια, ξέρουμε τα προβλήματα και τις λύσεις