ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Εθνική Πολιτική για τα φάρμακα των πολιτών

«Θέλουμεη αγορά να καλυφθεί με ελληνικά ποιοτικά επώνυμα γενόσημα, επιθυμούμε την στήριξητης εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και να βρούμε μία φόρμουλα ισορροπίας με τις πολυεθνικέςμε ξεκάθαρους όρους και κανόνες, με διαφάνεια και έλεγχο όλων των επιχειρήσεων.
Ξανθός: Εθνική Πολιτική για τα φάρμακα των πολιτών

«Θέλουμεη αγορά να καλυφθεί με ελληνικά ποιοτικά επώνυμα γενόσημα, επιθυμούμε την στήριξητης εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και να βρούμε μία φόρμουλα ισορροπίας με τις πολυεθνικέςμε ξεκάθαρους όρους και κανόνες, με διαφάνεια και έλεγχο όλων των επιχειρήσεων.




Δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας,αρκεί να είναι καλυμμένοι ιατροφαρμακευτικά όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οιανασφάλιστοι. Αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε μία καταστροφική πολιτική για τηνυγεία, η οποία συμπαρασύρει στην φτώχεια όλους τους πολίτες ».






Αυτόυποστηρίζει αποκλειστικά στο onMed.gr ο επικεφαλής του τομέαΥγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός , με αφορμή την επίμαχη τροπολογία για τοφάρμακο η οποία θα συζητηθεί ονομαστικά την ερχόμενη Τετάρτη στην Βουλή και τηνοποία το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει.

Το να ισχυρίζεται ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ότιεμείς στηρίζουμε τις πολυεθνικές, αποτελεί ότι ακραίο δείγμα λαικισμού καιδημαγωγίας, σημειώνει ο κ. Ξανθός.






Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας, από προχθές,υπάρχει ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός της Ν. Δημοκρατίας, που σε αγαστήσυνεργασία με το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κάνουν δύσκολες κινήσεις που θα εκθέσουντον ΣΥΡΙΖΑ.






Εμείςθα καταψηφίσουμε την τροπολογία η οποία σημειωτέον ψηφίζεται ως ένα άρθρο, ωστόσο την τελική απόφαση θα την πάρει το προεδρείο της ΚοινοβουλευτικήςΟμάδας.






Αςδούμε μερικά κρίσιμα στοιχεία, τονίζει στην συνέχεια ο κ. Ξανθός:



Η κυβέρνηση επαίρεται ότι μειώνει την δημόσιαδαπάνη την ώρα που η ιδιωτική (που αφορά την τσέπη των πολιτών δηλαδή) αυξάνεταιμε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Για παράδειγμα, έχει αυξηθεί η συμμετοχή τουασφαλισμένου σχεδόν στο 23,5% , έχει αυξηθεί η αρνητική λίστα (δηλαδή ταφάρμακα που δεν αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση) και έχει αρχίσει ναδιευρύνεται η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ με πολλά σκευάσματα.






Επίσης,υπάρχει διαφορά στην ασφαλιστική τιμή από την τιμή πώλησης σε ορισμένα φάρμακα,κομμάτι που επιβαρύνει σημαντικά τους χρονίως πάσχοντες.



Ξέρετε,υπάρχει πολύς κόσμος, συνεχίζει ο κ. Ξανθός, ο οποίος για φάρμακα που είναι χαμηλούκόστους, έχει αντικίνητρο να τα γράψειδιότι πρέπει να πληρώσει 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, και δενπάει. Επιπλέον, οι Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΠΥΥ καλύπτουν μόνο 25% τωναναγκών συνταγογράφησης των ασφαλισμένων.



Αποτέλεσμααυτής της πολιτικής, συνεχίζει, είναι οι πολίτες, είτε να αναγκάζονται ναπηγαίνουν στους ιδιώτες γιατρούς και ναπληρώνουν 10 ευρώ, είτε τελικά να μην τα συνταγογραφούν τα φάρμακα πουχρειάζονται και να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.



«Γιανα μην πούμε ότι από το 2014 έχουμε μπροστά μας δύο ακόμη χαράτσια, το 25ευροπου θα αφορά στην νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία και το ένα ευρώ για κάθεσυνταγή φαρμάκου».






Ηνέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πουπροκύπτει από την τροπολογία, υπογραμμίζει ο επικεφαλής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, που στοχοποιεί συγκεκριμένα τα γενόσημα και ταoff patent, δεν εντάσσεται σε ένα σχέδιο ανακούφισης καιδιευκόλυνσης της πρόσβαση ασθενών στο φάρμακο αλλά σε ένα μνημονιακό στόχο, ο οποίοςυλοποιείται ανεξαρτήτως παρενεργειών.






«Δενέχουμε πολιτική ανακούφισης στον πολίτη, και επιπλέον, δεν έχουμε πολιτική για τους ανασφάλιστους οι οποίοι πληρώνουν απότην τσέπη τους.



Νασημειώσουμε ότι σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το 28,4%των πολιτών σήμερα, τροποποιεί ή διακόπτει την φαρμακευτική αγωγή του διότι δενδιαθέτει χρήματα και ένα 55% δηλώνει μεγάλη ανασφάλεια για το κατά πόσο το προσεχέςδιάστημα θα εξασφαλίσει τα φάρμακά του».



«Μεαυτήν την πολιτική, διευκολύνεται η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς φαρμάκου,με την κυριαρχία μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων ενώ υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση από την Τρόικα και τον Καρόνε».






Μετην τροπολογία αυτή, αναφέρει στην συνέχεια ο συνομιλητής μας, θεωρώ ότι βρισκόμαστεκάτω από τα όρια επιβίωσης της ελληνικήςφαρμακοβιομηχανίας , ενώ πλήττεται θανάσιμα και η ελληνική οικονομία. Πρόκειταιγια εθνικό πλήγμα.



«Ετσι,δεν αντιμετωπίζεται η υγειονομική κρίση και η ζώνη της υγειονομικής φτώχειας.Σκεφθείτε ότι είμαστε ήδη τώρα στο 65% του μέσου όρου της Ευρώπης σε κατά κεφαλήδαπάνη και με την νέα τιμολόγηση, θα πάμε πολύ παρακάτω. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα όρια της φτώχειαςη οποία δεν αντιμετωπίζεται. Και οι ενέργειες αυτές γίνονται για να πάρει ο κ. υπουργός Υγείας τα εύσημα από τους δανειστές μας και τον Καρόνε , να αποδείξειότι είναι ο καλλίτερος μαθητής της Τρόικας κ αι ο πιο αταλάντευτος υποστηρικτής τους».






Επιπλέον,με την νέα τιμολόγηση, συνεχίζει ο κ. Ξανθός προοπτικά θα πάμε σε υποκατάσταση τωνφθηνών και καταξιωμένων φαρμάκω ν από ακριβότερα και εισαγόμενα ως επί το πλείστον, κάτι που πρέπει αν απασχολήσειέντονα όλους μας.






ΟΣΥΡΙΖΑ προτείνει σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, την δημιουργία μιας Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίαςυπό δημόσιο κρατικό έλεγχο , και ήδη το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσηςεπεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ οι οποίοι θαδιαδραματίσουν σημαντικό ελεγκτικό και παραγωγικό ρόλο.






Θαπρέπει να σχεδιάσουμε μία δημόσια φαρμακευτική πολιτική. Να στηρίξουμε τηνελληνική φαρμακοβιομηχανία πολλαπλώς, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θύλακαανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε η αγορά να καλυφθεί με ποιοτικά επώνυμαγενόσημα και να βρούμε μία φόρμουλα ισορροπίας με τις πολυεθνικές με ξεκάθαρουςόρους και κανόνες, με διαφάνεια και έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και τωνφορολογικών υποθέσεων των εταιρειών. Η πολιτική αυτή βεβαίως, εντάσσεται σε έναδιευρυμένο σχέδιο αναβαθμισμένης φαρμακευτικής πολιτικής.










Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία


Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ


Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποιπεθαίνουν

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τηθεραπεία