ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΚΙΕ προς Άδωνι: Αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα, παραιτηθείτε!

Πέντε διευκρινήσεις για την περίπτωση του 54χρονου άπορου ασθενή που χρειάστηκε εμφύτευση απινιδωτή στον Ευαγγελισμό, δίνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, μετά την απάντηση του υπουργείου Υγείας στο ΜΚΙΕ.

ΜΚΙΕ προς Άδωνι: Αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα, παραιτηθείτε!

Σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το υπουργείο Υγείας δίνει μαθήματα αναλγησίας χωρίς καμία αίσθηση της αποστολής του, με την νέα του ανακοίνωση-απάντηση στο χθεσινό βραδινό μας δελτίο τύπου.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού απαντά τα εξής:

1) Για το ευφάνταστο της καταγγελίας μας ότι έδιωξαν τον 54χρονο ανασφάλιστο ασθενή από το χειρουργείο, τονίζουμε και πάλι, ότι αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τον ασθενή – και την γυναίκα του – αλλά και από άλλους εντός του νοσοκομείου. Ο ασθενής έγινε δεκτός να χειρουργηθεί μετά από πιέσεις που άσκησαν οι θεράποντες γιατροί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και με την προϋπόθεση ότι θα βγάλει βιβλιάριο πρόνοιας, το οποίο θα του δώσει την δυνατότητα να μην πληρώσει τίποτα για την ακριβή επέμβαση. Αυτό όμως δεν το δέχθηκε την τελευταία στιγμή ο υπεύθυνος του λογιστηρίου και έτσι ανάγκασε τον άνθρωπο να φύγει άπραγος από το νοσοκομείο. Έτσι ακριβώς έχει το περιστατικό. Θα επανέλθουμε όμως για το συγκεκριμένο θέμα πολύ σύντομα με νέα στοιχεία.

2) Η παρέμβαση μας έγινε με μοναδικό στόχο την άμεση αντιμετώπιση του ασθενούς αφού η ζωή του απειλείτο άμεσα. Όταν ένας καρδιολόγος αποφασίσει πως σε έναν ασθενή του πρέπει να τοποθετηθεί εμφυτεύσιμος απινιδωτής αυτό από μόνο του σημαίνει πως ο ασθενής αυτός κινδυνεύει από σοβαρής μορφής αρρυθμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Κανείς καρδιολόγος δεν μπορεί να προβλέψει τον χρόνο που θα συμβεί αυτή η αρρυθμία, αν δηλαδή συμβεί την επόμενη ώρα ή τον επόμενο μήνα. Η απόφαση τοποθέτησης εμφυτεύσιμου απινιδωτή σε έναν ασθενή καταδεικνύει την σοβαρότητα της καταστάσεως της υγείας του ασθενούς. Ο καθένας επομένως μπορεί να κρίνει εάν η αναμονή του ενός μηνός ήταν ακίνδυνη ή όχι για τον συγκεκριμένο ασθενή. Ποιό όμως είναι το περίεργο στο ότι δώσαμε έκταση στο θέμα; Μήπως το περίεργο είναι ότι ο ασθενής δεν έτυχε της απαραίτητης φροντίδας εξαρχής; Μήπως είναι ακόμα πιο περίεργο που το Υπουργείο Υγείας επιμένει σε μια παράλογη γραμμή να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με δύο ανακοινώσεις του μέσα σε ένα 24ωρο; Αφού είχε προγραμματιστεί η επέμβαση, όπως δηλώνει το Υπ. Υγείας τότε γιατί πήρε τηλέφωνο η διοίκηση του νοσοκομείου τον ασθενή για να του ζητήσει να κάνει εισαγωγή την επόμενη μέρα; Γιατί το Υπουργείο δεν απαντά στο ερώτημα τι θα έκανε ο ασθενής εάν δεν του δίναμε εμείς τα φάρμακα που είχε ανάγκη;

3) Η ανακοίνωση για το ότι έγινε τελικά δεκτός ο ασθενής για να κάνει την επέμβαση την δημοσιεύσαμε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ( Facebook ) το βράδυ της Τρίτης 13/05, γιατί δυστυχώς έχουμε γίνει αποδέκτες από το Υπουργείο Υγείας πολλές φορές υποσχέσεων που απλά δεν υλοποιούνται ποτέ, οπότε δεν υπήρχε λόγος να ανακοινώσουμε κάτι που δεν γνωρίζαμε ότι θα υλοποιηθεί. Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 14/05, που μας το επιβεβαίωσε ο ασθενής ότι τελικά του έγινε εισαγωγή το ανακοινώσαμε και στην ιστοσελίδα μας. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, αλλά το γιατί η διοίκηση του νοσοκομείου περίμενε να γίνει ντόρος για να κάνει τα αυτονόητα; Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι ότι ο ασθενής δεν είχε πρόσβαση σε γιατρούς (στον Ευαγγελισμό ή φάρμακα (μέσω εμάς) αλλά γιατί δεν γινόταν η επέμβαση. Κάτι που έγινε τελικά μόνο μετά την δημοσιοποίηση της όλης – απαράδεκτης – ιστορίας με την εκδίωξη του από το χειρουργείο. Τι θέλει δηλαδή να μας πει το Υπουργείο, ότι ΤΥΧΑΙΑ πήρε η διοίκηση του νοσοκομείου την Τρίτη 13/05 το βράδυ τον ασθενή για να τον ενημερώσει ότι θα κάνει την επέμβαση την επόμενη μάλιστα μέρα; Αυτή δηλαδή είναι η διαδικασία να παίρνει τηλέφωνο η διοίκηση (!) κάθε ασθενή που είναι να κάνει μια επέμβαση και να τον ενημερώνει; Γιατί τότε μας έπαιρνε πανικόβλητη, χθες Τετάρτη 14/05, η διοίκηση του Ευαγγελισμού και μας παρακαλούσε να κατεβάσουμε το δελτίο τύπου αφού όλα είναι καλά;

4) Εμείς αμφισβητούμε την Διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και το Υπουργείο Υγείας, όχι τους θεράποντες γιατρούς που υπερβάλουν εαυτό για να βοηθήσουν χιλιάδες πολιτών σε καθημερινή βάση και κάτω από τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που έχουν επιβάλει τα μνημόνια και η ΤΡΟΙΚΑ (περικοπές στους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, κλείσιμο νοσοκομείων, διάλυση του ΕΟΠΠΥ, μείωση του ιατρικού προσωπικού, αύξηση του κόστους της φαρμακευτικής αγωγής για τους πολίτες κλπ.). Οι καταστάσεις που βιώνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγικές, σε σημείο να υπάρχουν ελλείψεις σε κοινά υλικά όπως γάζες, πόσο μάλλον σε ακριβά φάρμακα αλλά και ανταλλακτικά για πανάκριβα μηχανήματα που δεν λειτουργούν.

5) Για τους 4 ανασφάλιστους ασθενείς μας με την ηπατίτιδα, χαιρόμαστε που το Υπουργείο Υγείας παραδέχεται δημόσια ότι μας παρέπεμψε στη φαρμακευτική εταιρία. Τονίζουμε λοιπόν για άλλη μια φορά πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να παραιτηθεί ΑΜΕΣΑ όχι μόνο γιατί δεν κάνει τη δουλειά της σωστά αλλά παραπέμπει ανασφάλιστους πολίτες με ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ νοσήματα για να λάβουν την θεραπευτική τους αγωγή απευθείας από μια φαρμακευτική εταιρία και παράλληλα παραπέμπει ανασφάλιστους ασθενείς σε μας προκειμένου να τους χορηγήσουμε φάρμακα ή για να κάνουν χειρουργική επέμβαση. Το Υπουργείο Υγείας είναι επιφορτισμένο με το να προστατεύει την δημόσια υγεία όλης της κοινωνίας και όχι να παραπέμπει πολίτες σε ιδιωτικές εταιρίες και κοινωνικά ιατρεία. Εάν δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά και θεωρεί ότι εμείς την κάνουμε καλύτερα τότε ας μας παραδώσουν το Υπουργείο Υγείας και εμείς με μεγάλη χαρά θα αναλάβουμε την διοίκηση του. Μέχρι τότε είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟ για τις ζωές αυτών των 4 ασθενών αλλά και των 3 εκατομμυρίων άλλων ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Τέλος να ενημερώσουμε το Υπουργείο Υγείας ότι το πρόβλημα μας δεν ήταν να βρούμε ψυγεία για να φυλαχτούν τα φάρμακα, αλλά για να βρούμε τα ίδια τα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι 4 ασθενείς.

Εμείς θα τονίσουμε ότι όλη αυτή την ενέργεια που έχει βάλει το Υπουργείο Υγείας για να δημοσιεύσει 2 δελτία τύπου μέσα σε 24 ώρες, θα μπορούσε να την είχε διοχετεύσει στο να βοηθήσει ανασφάλιστους πολίτες και όχι να προσπαθεί να καλύψει τα ασυμμάζευτα. Τα πολιτικά παιχνίδια τα παίζουν οι επαγγελματίες του είδους και όχι εθελοντικές δομές αλληλεγγύης όπως η δική μας, που δεν έχει να κερδίσει ΤΙΠΟΤΑ από μια δημόσια διαμάχη με το Υπουργείο Υγείας.

Ας υποθέσουμε ότι εμείς παίζουμε «πολιτικά παιχνίδια», και η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας παίζει «πολιτικά παιχνίδια», η οποία μας παράπεμψε τον ασθενή και γνωρίζει όλα τα στοιχεία;

Το ίδια πολιτικά παιχνίδια παίζουν και τα Ηνωμένα Έθνη που με έκθεση τους καταγγέλλουν για σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων (και όχι μόνο) πολιτών από το κράτος μας, ανάμεσα στις οποίες καταγγελίες υπάρχουν και πάρα πολλές αναφορές για το Εθνικό Σύστημα υγείας; Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει, όπως θα ήθελε να είναι το Υπουργείο Υγείας για να μας χρωματίσει, γιατί πολύ απλά όλα τα παραπάνω είναι ΑΛΗΘΕΙΕΣ που δεν θέλει να γίνουν γνωστές.

Προτείνουμε στον Υπουργό Υγείας και τους συνεργάτες του να σκύψουν λίγο το κεφάλι και να ακούσουν τους εκατοντάδες πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους και να δώσουν συνολική λύση στα προβλήματα τους και όχι αποσπασματική ή απλά για να κουκουλώσουν καταστάσεις. Ας ανοίξει επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Θρηνούμε καθημερινά θύματα!

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται το λεκτικό πινγκ πονγκ για τον άπορο ασθενή

Ένας άπορος ασθενής ανάμεσα στα πυρά Άδωνι και ΜΚΙΕ

Διευκρινήσεις του υπουργείου Υγείας για τον άπορο ασθενή του Ευαγγελισμού

Γιατί έβγαλαν άπορο ασθενή από το χειρουργείο του Ευαγγελισμού

Έβγαλαν από το χειρουργείο άπορο ασθενή, καταγγέλλει το ΜΚΙΕ

Στο έλεος της τύχης ανασφάλιστοι πολίτες με ηπατίτιδα