ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ύψιστη ανάγκη η διεύρυνση του ρόλου του νοσηλευτή

Η διεύρυνση του ρόλου του Νοσηλευτή και πέρα από τα στενά παραδοσιακά πλαίσια εργασίας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες και οι τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, υπαγορεύουν την ανάγκη αυτή, τονίστηκε με έμφαση, κατά την διάρκεια του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου που οργανώνει στην Θεσσαλονίκη, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.

Ύψιστη ανάγκη η διεύρυνση του ρόλου του νοσηλευτή

Το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Νοσηλευτή, που έχει οριστεί για φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών ICN (www.icn.ch) είναι: «Νοσηλευτές: Μια δύναμη για αλλαγή, αποτελεσματική φροντίδα, αποτελεσματική δαπάνη» ενώ όπως τονίστηκε στο συνέδριο, οι νοσηλευτές, αγωνίζονται σε καθημερινή βάση για τη βελτιστοποίηση των όρων παροχής της υγειονομικής φροντίδας.

Η διαμόρφωση του νοσολογικού προφίλ των σύγχρονων κοινωνιών, αναφέρεται στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Νοσηλευτή, και οι τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, υπαγορεύουν τη διεύρυνση του ρόλου του Νοσηλευτή και πέρα από τα στενά παραδοσιακά πλαίσια εργασίας.

Οι Νοσηλευτές λόγω της συνεχούς παρουσίας τους και της στενής επαφής τους με τους χρήστες υπηρεσιών υγείας, δύνανται να συνεκτιμούν σφαιρικά τις συνέπειες (επίπεδο υγείας, κοινωνικές, οικονομικές) των όποιων δράσεων και παρεμβάσεων και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να μετέχουν ενεργητικότερα στις αλλαγές στα σύγχρονα συστήματα υγείας.

Πάγια θέση της ΕΝΣ είναι, ότι για την αποτελεσματική ανταπόκριση των Νοσηλευτών στο πολυσύνθετο έργο τους, απαιτείται στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο (το οποίο εδράζεται στις βασικές, στις ανθρωπιστικές αλλά και στις κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες) συνδυαζόμενο με αντίστοιχες κλινικές δεξιότητες. Γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες χρήζουν συνεχούς επικαιροποίησης και εμπλουτισμού σύμφωνα με την πρόοδο των επιστημών, τις εξελίξεις της τεχνολογίας, αλλά και τις απαιτήσεις των καιρών.

Προς την κατεύθυνση αυτή προσπαθεί να συμβάλει και η ΕΝΣ με τη διοργάνωση ποικίλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το τελευταίο διάστημα η ΕΝΣ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη και διάχυση των αρχών και πρακτικών της τεκμηριωμένης άσκησης της νοσηλευτικής επιστήμης μέσω της οποίας εξασφαλίζονται τα άριστα κλινικά αποτελέσματα καθώς και η βέλτιστη χρήση των περιορισμένων πόρων.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς και τους νοσηλευτές. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής και πλέον κοινωνικής κρίσης, το περιβάλλον άσκησης του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος καθώς και οι ανάγκες για φροντίδα των πολιτών, έχουν αλλάξει δραματικά. Η εκροή νέων, ικανών και αξιόλογων νοσηλευτών σε άλλες χώρες για ανεύρεση εργασίας, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποφέρει από σημαντική υποστελέχωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών. Σε αυτές τις συνθήκες, οι Nοσηλευτές οφείλουμε να αγωνιστούμε ως Δύναμη Αλλαγής για τη διατήρηση αποτελεσματικής και προσβάσιμης φροντίδας υγείας με κόστος που η κοινωνία μπορεί να επωμιστεί».

Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο συνέδριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει γενναίες και δίκαιες αποφάσεις προκειμένου να φέρει ισορροπία και να αποκαταστήσει τις ζημιές σε έναν κλάδο, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια, διαλύθηκε από τις ανάγλητες πολιτικές των Μνημονίων.

Η επιτάχυνση των προσλήψεων, η δημιουργία κλάδου νοσηλευτών του ΕΣΥ αλλά και η τόνωση των οικονομικών του αποδυναμωμένου και εξαθλιωμένου αυτού κλάδου, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία!

Διαβάστε ακόμη:

Συνέδριο Νοσηλευτών: Η κυβέρνηση να φανεί γενναία, για έναν κλάδο που διέλυσαν τα Μνημόνια

Δεσμεύσεις Μπασκόζου σε νοσηλευτές για προσλήψεις μέχρι τέλος του χρόνου

ΕΝΕ: Βαφτίζουν νοσηλευτές τους αποφοίτους του Ερυθρού Σταυρού - Κίνδυνος για την δημόσια υγεία

ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ: Θετικές οι εξαγγελίες Τσίπρα για προσλήψεις

ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ: Αξιοποιήστε τώρα τους 8.000 άνεργους νοσηλευτές, το ΕΣΥ καταρρέει