ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καταγγελίες Ξανθού για τους διοικητές του ΕΣΥ: «Αποκαλύπτουν» ελλείψεις γιατί θα αλλάξουν ...

Την προσλήψη 3.500 ατόμων στο ΕΣΥ το 2016 και την αύξηση των δαπανών για τα νοσοκομεία για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. Ο υπουργός ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει σαφείς αιχμές για τους διοικητές των νοσοκομείων που «αποκαλύπτουν» όπως είπε ελλείψεις φαρμάκων, επειδή η κυβέρνηση προτίθεται να τους αλλάξει.

Καταγγελίες Ξανθού για τους διοικητές του ΕΣΥ: «Αποκαλύπτουν» ελλείψεις γιατί θα αλλάξουν ...

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «πραγματικά προβλήματα» στα νοσοκομεία ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι «έχουμε διοικητές νοσοκομείων που επειδή είναι υπ’ ατμόν καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων». «Αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης», σχολίασε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, οροθετικοί ασθενείς έχουν μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τα προμηθευτούν. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο διοικητής Ιωάννης Πατσόγιαννης, το νοσοκομείο χρειάζεται 500.000 ευρώ το χρόνο για τους οροθετικούς ασθενείς και 800.000 για τους αιμορροφιλικούς ασθενείς. Ωστόσο, ενώ περίμενε τρία εκατομμύρια ευρώ την τελευταία εβδομάδα, έλαβε χθες μόλις 700.000 ευρώ, τα οποία αρκούν για το 1/6 των αναγκών που έχει το νοσοκομείο για τον Δεκέμβριο.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Ξανθός, τόνισε, ότι «Το 2016 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια θα υπάρξει πραγματική ενίσχυση στη δημόσια υγεία», υπογραμμίζοντας ότι «οι προβλέψεις του προϋπολογισμού στον χώρο της υγείας υπηρετούν ένα κοινωνικό σχέδιο που προβλέπει την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων ανθρώπων» - θέμα για το οποίο σύντομα θα έρθει νομοσχέδιο. «Το πραγματικό πολιτικό ζήτημα είναι ότι έχουμε πολύ χαμηλές δαπάνες δημόσιας υγείας. Ήταν στο 5%, δηλαδή κάτω από το 6% του ΑΕΠ που ήταν ο μνημονιακός στόχος», είπε ο υπουργός Υγείας και επεσήμανε ότι «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 6,5% με 7%».

Για το σκοπό αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Ξανθός, προβλέπει «προσλήψεις 3.500 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια», ενώ «για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια έχουμε αναστροφή της τάσης για συνεχή μείωση των δαπανών των νοσοκομείων».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 2015 το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία ήταν 1,388 δισ. ευρώ. «Επειδή εντοπίσαμε ότι το όριο αυτά ήταν απολύτως προβληματικό, το αυξήσαμε κατά 150 εκατ. τον Οκτώβριο αναιρώντας στην πράξη το μεσοπρόθεσμο. Και τώρα αυξάνουμε κατά άλλα 48 εκατ. ευρώ το όριο γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα παρέχουμε υγεία σε κάθε πολίτη», τόνισε χειροκροτούμενος και ανακοίνωσε ότι το 2016 οι δαπάνες των νοσοκομείων θα αυξηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων πάνω από 200 εκατ. που προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και αύξηση εσόδων από την μεταβίβαση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος, είπε, είναι «η αύξηση και η σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, χωρίς να υπάρξει αύξηση του συνολικού ποσοστού δαπανών για την υγεία που είναι στο 9%, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τέλος, νομοσχέδια για την αναδιοργάνωση συστήματος προμηθειών και φαρμάκων στα νοσοκομεία, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, την ολική φροντίδα για τα άτομα με εξαρτήσεις και την αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Χωρίς φάρμακα τα νοσοκομεία - Οροθετικοί στο Λαϊκό χωρίς θεραπεία επί 3 εβδομάδες