ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γεωργιάδης: Τα γενόσημα θα φτάσουν στο 60% της αγοράς

Στην πολιτική που θαακολουθήσει η κυβέρνηση ως προς το θέμα των γενοσήμων και των φαρμάκων για ανασφάλιστους αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρσε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη και του προέδρου του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνου Φρουζή.

Τα γενόσημα θα πρέπει σταδιακά να αγγίξουν το 60% της αγοράς, την στιγμή που σήμερα η διείσδυσή τους ανέρχεται στο 19,8%. 

Γεωργιάδης: Τα γενόσημα θα φτάσουν στο 60% της αγοράς

Στην πολιτική που θαακολουθήσει η κυβέρνηση ως προς το θέμα των γενοσήμων και των φαρμάκων για ανασφάλιστους αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρσε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου πατούλη και του προέδρου του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνου Φρουζή.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα των γενοσήμων, ο κ. Γεωργιάδηςσημείωσε ότι θα γίνει νέα μείωση τιμών στα γενόσημα φάρμακα, στο πλαίσιο των αλλαγώνπου προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη νέα φαρμακευτική πολιτική, το οποίοπρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, εντός των ημερών.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι τα γενόσημα να φτάσουν σταδιακάστο 60% της αγοράς, ενώ θα δοθούν κίνητρα σε φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοποιούςκαι γιατρούς για τη συνταγογράφηση γενοσήμων.

Αναφερόμενος στο θέμα των ανασφάλιστων, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι θα παρέχονται δωρεάνφάρμακα σε αυτούς και τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες, από την τράπεζα φαρμάκωντου ΣΦΕΕ, στα πλαίσια του προγράμματος Health Voucher, που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση και ήδηέχει δώσει 10.500 εισιτήρια υγείας. Στόχος του υπουργείου Υγείας, είναι η παροχή δωρεάν καιασφαλών φαρμάκων σε όλους, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ως προς τη διακίνηση των φαρμάκων, αυτή θα διεξάγεται εξολοκλήρου από την φαρμακευτική ΦΑΜΑΡ, ενώ η διανομή θα πραγματοποιείται από το Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, επανέλαβε τις θέσεις του Συλλόγου ότι οιγιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν τόσο τη δραστική ουσία όσο και την εμπορικήονομασία.

Σε ΦΕΚ η λίστα με τα φάρμακα που θα αποζημιώνει η Κοινωνική Ασφάλιση

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έχει ήδη καταρτιστεί η λίστα με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία θα αποζημιώνονται από ταασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την απόφαση, τα φάρμακα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα ακριβά φάρμακα πουαφορούν νοσοκομειακή χρήση ή σοβαρές ασθένειες και περιλαμβάνονται στη λίστατου Ν.3816/12 και σε όλα τα υπόλοιπα.

Τα πρωτότυπα φάρμακα που θεωρούνται φάρμακα αναφοράς,εντάσσονται στη λίστα αποζημίωσης από τα ταμεία, εάν κυκλοφορούν στα 2/3 τωνκρατών μελών της Ε.Ε. ή τουλάχιστον σε 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε., εφόσον έχουναξιολογηθεί από έγκυρους Οργανισμούς αξιολόγησης τεχνολογίας Υγείας.

Στην λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων εντάσσονται επίσηςφάρμακα -κατά προτεραιότητα- εφόσον η λιανική τιμή τους είναι χαμηλότερη απότην τιμή αναφοράς της κατηγορίας τους, ώστε να εξασφαλίζονται εξοικονομήσειςγια τα Ταμεία.

Στόχος γενικότερα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τηνεν λόγω λίστα αλλά και με το ευρύτερο σχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική,είναι η δαπάνη για τα φάρμακα το 2014 να μην ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Νασημειωθεί ότι η φαρμακευτική δαπάνη για το 2013 θα φθάσει στο 2,37 δις ευρώ.